Szerzetesek - Archívum

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Elhunyt Hildebrand atya

Polán Hildebrand atya 2014. augusztus 7-én Panonhalmán elhunyt. Temetése augusztus 13-án lesz.

Augusztus 6. - Urunk színeváltozásának ünnepe

Urunk színeváltozásának ünnepén a Laudesben beöltözésre, a szentmisében pedig papszentelésre kerül sor. Részletes napirend alább.

Szerzetesi tanulmányi napok - 2014

A Magyar Bencés Kongregáció monostorai 2014. augusztus 4-5-én tanulmányi napokat tartanak Pannonhalmán és Győrött, hogy a Kongregáció 500 éves jubileuma alkalmából reflektáljanak a Kongregáció múltjára és jelenére, valamint közösen gondolkodjanak lehetőségeikről.

Előzetes a bencés közösség nyári eseményeiről

Az alábbiakban a bencés szerzetesközösség nyári programjaiba adunk betekintést.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Imre és Márk testvér papszentelése

2014. augusztus 6-án 11:00 órakor kerül sor Imre és Márk testvérek papszentelésére.

Orgonamegáldás június 1-jén

A gimnázium új gyakorlóorgonáját Várszegi Asztrik főapát úr áldja meg június 1-jén, vasárnap, 17:35-kor a főmonostor Káptalantermében. Az Orgonapont rendezvénysorozat keretében a szentelést követően rövid koncertre kerül sor, amelyben Kiss Zsolt tanár úr és Rácz Boldizsár bemutatják a hangszer megszólaltatási lehetőségeit. Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket. Részletes program alább.

Perjelválasztás a brazíliai Szent Gellért Apátságban

A Saõ Pauloi Szent Gellért Apátságban 2014. május 22-én Paulo apát úr szolgálatának lejártával perjelválasztásra került sor.

Bencés öregdiák nap - Richárd, Ambrus és Ciprián atya aranymiséje

2014. május 31-én, szombaton tartjuk a Bencés öregdiák napot. A 10.30-kor kezdődő konventmisében tartja Korzenszky Richárd, Pintér Ambrus és Horváth Ciprián atya aranymiséjét.

A holokauszt áldozatainak emléknapja

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium április 28-án, hétfőn emlékezett meg a holokauszt áldozatainak emléknapjáról. Iskolánk és a főapátság vendége a Tübinger Offensive Stadtmission keresztény közösség, amelynek tagjai közt náci bűnösök unokái vannak, Avner Boskey, krisztushívő izraeli zsidó, valamint a Szent Egyed Közösség. Az emléknaphoz szorosan kapcsolódik a német közösség szervezésében a Menetelés az Életért esemény. Képek és beszámoló alább.

Csend kurzus Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság nyári lelkigyakorlatai keretében Csend kurzust hirdet Dr. Palotai Gabriella és Varga Mátyás OSB vezetésével.

Placid atya platinamiséje

Rendünk nesztora, a 98 éves Olofsson Placid atya április 22-én ünnepelte papszentelésének 75. évfordulóját, platinamiséjét a bazilikában. A liturgián rendtársai mellett jelen voltak ismerősei, barátai is.

Húsvéti vígília 2014 - Képriport

A Húsvéti Szent Három Napot az idén is mintegy négyszáz vendég töltötte Pannonhalmán. Szerzetesközösségünkkel együtt léptek be Krisztus halálának és feltámadásának titkába. Együtt voltunk a zsolozsmán, a szent liturgián és a ház egyéb programjain. S közben mindannyiunknak otthonossá vált egymás jelenléte az Isten házában. Képriport a húsvéti vigíliáról alább.

A Szent Három Nap liturgikus rendje - 2014

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Lektor- és akolitus-avatás

Április 14-én, nagyhétfőn kilenc akolitust és egy lektort avatott Asztrik főapát úr gimnáziumaink és a Területi Apátság szolgálatára. Képriport alább.

Új jelöltek közösségünkben

Április 12-én, szombaton a kompletóriumban két új testvér kezdte meg jelöltidejét közösségünkben.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (április 13.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.