Szerzetesek - Archívum

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Elhunyt Hildebrand atya

Polán Hildebrand atya 2014. augusztus 7-én Panonhalmán elhunyt. Temetése augusztus 13-án lesz.

Augusztus 6. - Urunk színeváltozásának ünnepe

Urunk színeváltozásának ünnepén a Laudesben beöltözésre, a szentmisében pedig papszentelésre kerül sor. Részletes napirend alább.

Szerzetesi tanulmányi napok - 2014

A Magyar Bencés Kongregáció monostorai 2014. augusztus 4-5-én tanulmányi napokat tartanak Pannonhalmán és Győrött, hogy a Kongregáció 500 éves jubileuma alkalmából reflektáljanak a Kongregáció múltjára és jelenére, valamint közösen gondolkodjanak lehetőségeikről.

Előzetes a bencés közösség nyári eseményeiről

Az alábbiakban a bencés szerzetesközösség nyári programjaiba adunk betekintést.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Imre és Márk testvér papszentelése

2014. augusztus 6-án 11:00 órakor kerül sor Imre és Márk testvérek papszentelésére.

Orgonamegáldás június 1-jén

A gimnázium új gyakorlóorgonáját Várszegi Asztrik főapát úr áldja meg június 1-jén, vasárnap, 17:35-kor a főmonostor Káptalantermében. Az Orgonapont rendezvénysorozat keretében a szentelést követően rövid koncertre kerül sor, amelyben Kiss Zsolt tanár úr és Rácz Boldizsár bemutatják a hangszer megszólaltatási lehetőségeit. Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket. Részletes program alább.

Perjelválasztás a brazíliai Szent Gellért Apátságban

A Saõ Pauloi Szent Gellért Apátságban 2014. május 22-én Paulo apát úr szolgálatának lejártával perjelválasztásra került sor.

Bencés öregdiák nap - Richárd, Ambrus és Ciprián atya aranymiséje

2014. május 31-én, szombaton tartjuk a Bencés öregdiák napot. A 10.30-kor kezdődő konventmisében tartja Korzenszky Richárd, Pintér Ambrus és Horváth Ciprián atya aranymiséjét.

A holokauszt áldozatainak emléknapja

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium április 28-án, hétfőn emlékezett meg a holokauszt áldozatainak emléknapjáról. Iskolánk és a főapátság vendége a Tübinger Offensive Stadtmission keresztény közösség, amelynek tagjai közt náci bűnösök unokái vannak, Avner Boskey, krisztushívő izraeli zsidó, valamint a Szent Egyed Közösség. Az emléknaphoz szorosan kapcsolódik a német közösség szervezésében a Menetelés az Életért esemény. Képek és beszámoló alább.

Csend kurzus Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság nyári lelkigyakorlatai keretében Csend kurzust hirdet Dr. Palotai Gabriella és Varga Mátyás OSB vezetésével.

Placid atya platinamiséje

Rendünk nesztora, a 98 éves Olofsson Placid atya április 22-én ünnepelte papszentelésének 75. évfordulóját, platinamiséjét a bazilikában. A liturgián rendtársai mellett jelen voltak ismerősei, barátai is.

Húsvéti vígília 2014 - Képriport

A Húsvéti Szent Három Napot az idén is mintegy négyszáz vendég töltötte Pannonhalmán. Szerzetesközösségünkkel együtt léptek be Krisztus halálának és feltámadásának titkába. Együtt voltunk a zsolozsmán, a szent liturgián és a ház egyéb programjain. S közben mindannyiunknak otthonossá vált egymás jelenléte az Isten házában. Képriport a húsvéti vigíliáról alább.

A Szent Három Nap liturgikus rendje - 2014

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Lektor- és akolitus-avatás

Április 14-én, nagyhétfőn kilenc akolitust és egy lektort avatott Asztrik főapát úr gimnáziumaink és a Területi Apátság szolgálatára. Képriport alább.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (április 13.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Március 21. Szent Benedek Atyánk ünnepe

Ünnepi liturgiával és időszaki kiállítás megnyitójával ünnepeltük Szent Benedek Atyánkat március 21-én. Beszámoló és képek alább találhatóak.