Szerzetesek - Archívum

A Szent Három Nap liturgikus rendje - 2015

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (március 28.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Miserere

Március 27-én pénteken a délutáni miserere-imádság során a gimnázium kórusa Palestrina feldolgozását énekelte. A darab a gimnázium kórusának előadásában meghallgatható alább.

Szent Benedek ünnepe - 2015 Képriport

Március 21-én ünnepeltük Szent Benedek atyánk ünnepét. A liturgia főcelebránsa Snell György püspök volt. Képes beszámoló alább.

Március 21. Szent Benedek atyánk ünnepének liturgikus rendje

Március 21-én ünnepeljük Szent Benedek Atyánk ünnepét. A liturgia főcelebránsa Snell György püspök lesz. Liturgikus napirend alább.

Miserere nagyböjt péntekjein

Nagyböjt péntekjein 15:00 órakor imádkozzuk a Bazilikában a napközi imaórát. Ekkor a zsoltározás kibővül az 50. zsoltárral, amely így kezdődik: Miserere mei Domine - Könyörülj rajtam, Uram.

Hamvazószerda 2015

A Szent Negyven Nap kezdetén szerzetesközösségünk a gimnázium diákjaival és tanáraival ünnepelte a szentmisét. Képek alább.

Húsvét 2015

Az idei Szent Három Napra történő jelentkezés a jelentkezők nagy száma miatt lezárult. A szálláshelyek korlátozott száma és a bazilika befogadóképességének szűkössége miatt újabb igényeket idén már sajnos nem tudunk fogadni. Kérjük kedves megértésüket.

Gyertyaszentelői liturgia

Urunk bemutatása ünnepén Asztrik főapát úr vezette a körmenetet és a konventmisét. Képes beszámoló alább.

Urunk bemutatása (február 2.) - liturgikus napirend

Negyven nappal karácsony után, február 2-án tartjuk Urunk bemutatásának ünnepét. Ezen a napon emlékezik meg az egyház a szerzetesekről is. Az alábbiakban február 2. liturgikus rendje olvasható.

Egymásért imádkozott Pannonhalma és Montecassino

Több mint nyolcszáz éves hagyomány, hogy január 25-én megemlékezik egymásról a pannonhalmi és a montecassinói bencés szerzetesközösség. Az imaszövetség idei évfordulóján a két apátság levélben biztosította egymást imádságáról.

Liturgikus napirend a lelkigyakorlat alatt

Január 25-28. között szerzetesközösségünk lelkigyakortlaton vesz részt. A litrugikus rend ezekben a napokban az alábbiak szerint alakul.

Monostori hétvége

Szerzetesközösségünk lehetőséget szeretne nyújtani a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 11. és 12. évfolyamos diákjainak, hogy február utolsó hétvégéjén bencés közösségünkkel tölthessenek néhány napot, és betekintést kaphassanak hétköznapi szerzeteséletünkbe.

Ökumenikus imahét 2015

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2015. január 18-ável kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódik.  A hét programjai alább olvashatóak.

In memoriam R. Várkonyi Ágnes

R. Várkonyi Ágnes akadémikus, professzor asszony temetését 2015. január 9-én végezte Asztrik főapát úr. Az alábbiakban főapát úrnak a temetésen mondott beszéde olvasható. Requiescat in pace.

Vízkereszt ünnepe Pannonhamán

Január 6-án déli konventmisével ünnepeltük meg Vízkeresztet. A konventmise főcelebránsa Cirill perjel atya volt. A liturgián szerzetesközösségünk mellett részt vettek munkatársaink, a gimnázium tanári kara és diáksága. Részletek és fotók alább.

Vízkereszt liturgikus rendje

A vízkereszti liturgiák rendje az alábbiakban olvasható.

Boldog új évet!

Az újévi szentmisén felolvasott imádság szavaival kívánunk boldog új évet minden barátunknak és látogatónknak. Az Isten ismeretének öröme kísérjen mindannyiunkat a következő évben.

Karácsony és újév liturgikus rendje - 2014-2015

A következőkben a bazilika karácsonyi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, szerdán 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.