Szerzetesek - Archívum

Húsvét 2015

Az idei Szent Három Napra történő jelentkezés a jelentkezők nagy száma miatt lezárult. A szálláshelyek korlátozott száma és a bazilika befogadóképességének szűkössége miatt újabb igényeket idén már sajnos nem tudunk fogadni. Kérjük kedves megértésüket.

Gyertyaszentelői liturgia

Urunk bemutatása ünnepén Asztrik főapát úr vezette a körmenetet és a konventmisét. Képes beszámoló alább.

Urunk bemutatása (február 2.) - liturgikus napirend

Negyven nappal karácsony után, február 2-án tartjuk Urunk bemutatásának ünnepét. Ezen a napon emlékezik meg az egyház a szerzetesekről is. Az alábbiakban február 2. liturgikus rendje olvasható.

Egymásért imádkozott Pannonhalma és Montecassino

Több mint nyolcszáz éves hagyomány, hogy január 25-én megemlékezik egymásról a pannonhalmi és a montecassinói bencés szerzetesközösség. Az imaszövetség idei évfordulóján a két apátság levélben biztosította egymást imádságáról.

Liturgikus napirend a lelkigyakorlat alatt

Január 25-28. között szerzetesközösségünk lelkigyakortlaton vesz részt. A litrugikus rend ezekben a napokban az alábbiak szerint alakul.

Monostori hétvége

Szerzetesközösségünk lehetőséget szeretne nyújtani a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 11. és 12. évfolyamos diákjainak, hogy február utolsó hétvégéjén bencés közösségünkkel tölthessenek néhány napot, és betekintést kaphassanak hétköznapi szerzeteséletünkbe.

Ökumenikus imahét 2015

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2015. január 18-ável kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódik.  A hét programjai alább olvashatóak.

In memoriam R. Várkonyi Ágnes

R. Várkonyi Ágnes akadémikus, professzor asszony temetését 2015. január 9-én végezte Asztrik főapát úr. Az alábbiakban főapát úrnak a temetésen mondott beszéde olvasható. Requiescat in pace.

Vízkereszt ünnepe Pannonhamán

Január 6-án déli konventmisével ünnepeltük meg Vízkeresztet. A konventmise főcelebránsa Cirill perjel atya volt. A liturgián szerzetesközösségünk mellett részt vettek munkatársaink, a gimnázium tanári kara és diáksága. Részletek és fotók alább.

Vízkereszt liturgikus rendje

A vízkereszti liturgiák rendje az alábbiakban olvasható.

Boldog új évet!

Az újévi szentmisén felolvasott imádság szavaival kívánunk boldog új évet minden barátunknak és látogatónknak. Az Isten ismeretének öröme kísérjen mindannyiunkat a következő évben.

Karácsony és újév liturgikus rendje - 2014-2015

A következőkben a bazilika karácsonyi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, szerdán 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.

Boráldás a bazilikában - 2014

Szent János napján, december 27-én boráldást tartottunk. A bazilikát teljesen megtöltötték a környékről érkezett bortermelők és szőlősgazdák. Baszámoló alább.

Asztrik főapát úr körlevele 2014 Adventjére

Az alábbiakban Asztrik főapát úrnak az új egyházi év adventjére, valamint a Szerzetesek éve kezdetére kiadott körlevele olvasható.

Csendes Szilveszter - Lelkigyakorlatos napok Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2014 szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Megjelent az Újszövetség új bencés fordítása

A Bencés Kiadó kiadásában és Simon László atya tudományos munkája nyomán megjelent az Újszövetséget legújabb fordítása.

Szent Márton ünnepe - 2014. november 11.

Ünnepi szentmisével, koncerttel és témahéttel ünnepeltük meg a Pannonhalmi Főapátság védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. November 11-én az ünnepi liturgia főcelebránsa Korbinian Birnbacher salzburgi főapát volt. Beszámoló és képek alább.

Szent Márton ünnepe - 2014

2014. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Dr. Korbinian Birnbacher OSB, salzburgi főapát. A napirend az alábbiakban olvasható.

Kisfilmek a Bencés Kiadó teológiai sorozatáról

A rövidfilmekben a Bencés Kiadó Napjaink Teológiája című sorozatának köteteiről pannonhalmi bencések, szerzők és fordítók mondják el személyes élményeiket.