Szerzetesek - Archívum

In memoriam R. Várkonyi Ágnes

R. Várkonyi Ágnes akadémikus, professzor asszony temetését 2015. január 9-én végezte Asztrik főapát úr. Az alábbiakban főapát úrnak a temetésen mondott beszéde olvasható. Requiescat in pace.

Vízkereszt ünnepe Pannonhamán

Január 6-án déli konventmisével ünnepeltük meg Vízkeresztet. A konventmise főcelebránsa Cirill perjel atya volt. A liturgián szerzetesközösségünk mellett részt vettek munkatársaink, a gimnázium tanári kara és diáksága. Részletek és fotók alább.

Vízkereszt liturgikus rendje

A vízkereszti liturgiák rendje az alábbiakban olvasható.

Boldog új évet!

Az újévi szentmisén felolvasott imádság szavaival kívánunk boldog új évet minden barátunknak és látogatónknak. Az Isten ismeretének öröme kísérjen mindannyiunkat a következő évben.

Karácsony és újév liturgikus rendje - 2014-2015

A következőkben a bazilika karácsonyi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, szerdán 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.

Boráldás a bazilikában - 2014

Szent János napján, december 27-én boráldást tartottunk. A bazilikát teljesen megtöltötték a környékről érkezett bortermelők és szőlősgazdák. Baszámoló alább.

Asztrik főapát úr körlevele 2014 Adventjére

Az alábbiakban Asztrik főapát úrnak az új egyházi év adventjére, valamint a Szerzetesek éve kezdetére kiadott körlevele olvasható.

Csendes Szilveszter - Lelkigyakorlatos napok Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2014 szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Megjelent az Újszövetség új bencés fordítása

A Bencés Kiadó kiadásában és Simon László atya tudományos munkája nyomán megjelent az Újszövetséget legújabb fordítása.

Szent Márton ünnepe - 2014. november 11.

Ünnepi szentmisével, koncerttel és témahéttel ünnepeltük meg a Pannonhalmi Főapátság védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. November 11-én az ünnepi liturgia főcelebránsa Korbinian Birnbacher salzburgi főapát volt. Beszámoló és képek alább.

Szent Márton ünnepe - 2014

2014. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Dr. Korbinian Birnbacher OSB, salzburgi főapát. A napirend az alábbiakban olvasható.

Kisfilmek a Bencés Kiadó teológiai sorozatáról

A rövidfilmekben a Bencés Kiadó Napjaink Teológiája című sorozatának köteteiről pannonhalmi bencések, szerzők és fordítók mondják el személyes élményeiket.

Mindenszentek ünnepe - 2014

Az alábbiakban Mindenszentek és Halottak napja liturgikus napirendje olvasható.

Offline-hétvége

Szerzetesközösségünk 2014. november 14-16. között lelkigyakorlatot hirdet 18-35 éves fiatalok számára. Részletek alább.

A pannonhalmi tornacsarnok átadása

Október 3-án megnyitottuk a Pannonhalmi Bencés Gimnázium új tornacsarnokát.

Új jelöltek közösségünkben

Szeptember 13-án, szombaton a kompletóriumban két új testvér kezdte meg jelöltidejét közösségünkben. Így a főapátság szerzetesközössége az idei évben két novícius és két jelölt testvérrel bővült. Isten, aki megkezdte bennük a jót, tegye is azt teljessé Jézus Krisztus napjára.

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Nagyboldogasszony 2014

Nagyboldogasszonykor, augusztus 15-én az ünnepi szentmisében csíkszeredai testvériskolánk tanárai, valamint a biciklivel Rómába induló 12.A-sok ünnepeltek szerzetesközösségünkkel együtt. Albin atya homíliája az alábbiakban olvasható.