Szerzetesek - Archívum

Szentmiseközvetítés Pannonhalmáról

2015. november 22-én, vasárnap 10.30-12:00 között a Duna televízió a november 11-i Szent Márton napi szentmisét közvetíti felvételről Pannonhalmáról

Szent Márton liturgia - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

November 11-én 11.00 órakor itt követheti élőben a Szent Márton-év megnyitó miséjét. Főcelebráns Erdő Péter. Díszvendégünk: Áder János köztársasági elnök úr. A közvetítést itt találja.

Szent Márton ünnepe - 2015

2015. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök. Ők nyitják meg a Szent Márton-évet. A napirend az alábbiakban olvasható.

Asztrik főapát beszéde Göncz Árpád temetésén

Várszegi Asztrik főapát úr megemlékező beszéde, amelyet Göncz Árpád temetésén mondott, az alábbiakban olvasható.

Mindenszentek ünnepe - 2015

Az alábbiakban Mindenszentek és Halottak napja liturgikus napirendje olvasható.

Készület Szent Márton ünnepére

November 11. előtt kilenc napon keresztül közösségünk imádsággal készül Szent Márton ünnepére. November 2. és 10. között a 13.00 órakor kezdődő Napközi imaórában Márton életéből olvasunk szakaszokat és ezek alapján fogalmazzuk meg könyörgéseinket hazánkért.

Fókuszban. Egyházprovokációk

A főapátság kiadásában megjelent Martin Werlen emeritus einsiedelni apát, közösségünk jó barátjának nagy port felverő könyve Fókuszban. Egyházprovokációk címmel. A könyv számos élményt és gondolatot tartalmaz Martin apát úr magyarországi tartózkodásának két hónapjáról is. Az alábbiakban Martin apátnak a vezetői konferencián elmondott előadásának részletei, valamint a könyv bemutatása olvasható.

Bencés sírhely megáldása Celldömölkön

2015. szeptember 12-én, szombaton délután került sor Celldömölkön a katolikus temetőben a felújított „Régi bencések sírhelyének” megáldására.

Együttműködés Pannonhalma és az UNICEF között

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és az UNICEF Magyar Bizottság a 2015-16-os tanév kezdetével sikeresen elindította a szakmai irányelveinek megfelelő közös gyermekvédelmi programot. Szeptember 7-én a gimnázium minden diákja az UNICEF Magyar Bizottság Ébresztőóra nevű, hazai iskolák számára kifejlesztett, ingyenes, gyerekjogi programján vett részt.

Imádság a menekültekért

2015. szeptember 2-án, szerdán a pannonhalmi szerzetesközösség a 18.40-es konventmisében a menekültekért imádkozott. A következő imanap szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén lesz.

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Asztrik főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Nagyboldogasszony 2015

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére - 2015.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Hugó testvér papszentelése

2015. augusztus 6-án 11:00 órakor Asztrik főapát úr pappá szentelte Hugó testvért. Beszámoló és galéria alább.

Dávid és Lőrinc testvér egyszerű fogadalma

2016. augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén a laudesben egyszerű fogadalmat tett Dávid és Lőrinc testvér. Képes beszámoló alább.

Studia Monastica 2015

Augusztus 3-4-én a lectio divina azaz a Szentírással olvasásával végzett személyes ima témájáról tartottuk tanulmányi napjainkat Pannonhalmán. Augusztus 4-én szerzetesközösségünk együtt ünnepelte Botond atya gyémánt- és Lukács atya aranymiséjét.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Ora & labora - önkéntes napok Pannonhalmán

Lelkigyakorlataink és programjaink sorozatának ebben az elemében arra hívunk, hogy tölts el néhány augusztusi napot hozzád hasonló fiatalokkal a bencés közösség mellett, az imádság és a kétkezi munka ritmusában, és nyerj betekintést egy életteli apátság nyári hétköznapjaiba. Arra hívunk, hogy osztozz az apátsági gyógynövénykert munkáiban, továbbá arra is, hogy az imádság és a közös lelki programok segítsenek téged az elmélyülésben és Isten keresésében.

Elhunyt Elemér atya

2015. május 23-án elhunyt Dr. Sulyok Elemér bencés szerzetes. Temetése június 1-jén, hétfőn 14.30-kor lesz a bazilikában. Elemér atya gyászjelentése alább olvasható. Requiescat in pace.