Szerzetesek - Archívum

Szent Márton ünnepe - 2014

2014. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Dr. Korbinian Birnbacher OSB, salzburgi főapát. A napirend az alábbiakban olvasható.

Mindenszentek ünnepe - 2014

Az alábbiakban Mindenszentek és Halottak napja liturgikus napirendje olvasható.

Offline-hétvége

Szerzetesközösségünk 2014. november 14-16. között lelkigyakorlatot hirdet 18-35 éves fiatalok számára. Részletek alább.

A pannonhalmi tornacsarnok átadása

Október 3-án megnyitottuk a Pannonhalmi Bencés Gimnázium új tornacsarnokát.

Új jelöltek közösségünkben

Szeptember 13-án, szombaton a kompletóriumban két új testvér kezdte meg jelöltidejét közösségünkben. Így a főapátság szerzetesközössége az idei évben két novícius és két jelölt testvérrel bővült. Isten, aki megkezdte bennük a jót, tegye is azt teljessé Jézus Krisztus napjára.

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Nagyboldogasszony 2014

Nagyboldogasszonykor, augusztus 15-én az ünnepi szentmisében csíkszeredai testvériskolánk tanárai, valamint a biciklivel Rómába induló 12.A-sok ünnepeltek szerzetesközösségünkkel együtt. Albin atya homíliája az alábbiakban olvasható.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Elhunyt Hildebrand atya

Polán Hildebrand atya 2014. augusztus 7-én Panonhalmán elhunyt. Temetése augusztus 13-án lesz.

Imre és Márk testvér papszentelése

2014. augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén Várszegi Asztrik püspök, főapát úr pappá szentelte Gérecz Imre és Bokros Márk testvéreinket.

Beöltözés

2014. augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén a Laudesben két új testvérünk öltötte magára a szerzetesruhát és kezdte meg noviciátusát.

Ötszáz éves a Magyar Bencés Kongregáció

Magyar bencés közösségeink a Studia Monastica tanulmányi napokkal és ünnepi hálaadó szentmisével ünnepelték a kongregáció ötszáz éves jubileumát.

Augusztus 6. - Urunk színeváltozásának ünnepe

Urunk színeváltozásának ünnepén a Laudesben beöltözésre, a szentmisében pedig papszentelésre kerül sor. Részletes napirend alább.

Szerzetesi tanulmányi napok - 2014

A Magyar Bencés Kongregáció monostorai 2014. augusztus 4-5-én tanulmányi napokat tartanak Pannonhalmán és Győrött, hogy a Kongregáció 500 éves jubileuma alkalmából reflektáljanak a Kongregáció múltjára és jelenére, valamint közösen gondolkodjanak lehetőségeikről.

Előzetes a bencés közösség nyári eseményeiről

Az alábbiakban a bencés szerzetesközösség nyári programjaiba adunk betekintést.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Imre és Márk testvér papszentelése

2014. augusztus 6-án 11:00 órakor kerül sor Imre és Márk testvérek papszentelésére.

Orgonamegáldás június 1-jén

A gimnázium új gyakorlóorgonáját Várszegi Asztrik főapát úr áldja meg június 1-jén, vasárnap, 17:35-kor a főmonostor Káptalantermében. Az Orgonapont rendezvénysorozat keretében a szentelést követően rövid koncertre kerül sor, amelyben Kiss Zsolt tanár úr és Rácz Boldizsár bemutatják a hangszer megszólaltatási lehetőségeit. Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket. Részletes program alább.

Perjelválasztás a brazíliai Szent Gellért Apátságban

A Saõ Pauloi Szent Gellért Apátságban 2014. május 22-én Paulo apát úr szolgálatának lejártával perjelválasztásra került sor.