Szerzetesek - Archívum

Placid atya temetése

Placid atyát 2017. január 26-án Budapesten, a Szent Imre ciszterci templomban, a 10 órakor kezdődő szentmisében búcsúztatják a hívek, bencés öregdiákok, tisztelői. Hamvait a folyó év február 3-án a pannonhalmi bazilikában 14.30 órakor kezdődő gyászmisét követően a Boldogasszony-kápolna kriptájában helyezzük örök nyugalomra. Az alábbiakban Placid atya gyászjelentése olvasható.

Kereszténység és iszlám - konferencia a főapátságban

Január 17-én és 18-án a tolouse-i katolikus egyetem és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete közreműködésében az iszlám és a kereszténység kapcsolatáról konferenciára kerül sor a főapátságban francia és magyar tudósok előadásával és részvételével.

Házasságra és esküvőre felkészítő csoportfoglalkozás

Házsaaágra és esküvőre felkészítő csoportfoglalkozás indul a Pannohalmi Főapátságban 2017. január 21-én. Szeretettel várjuk azokat a jegyespárokat, akik 2017-ben szeretnének házasságot kötni. A felkészülés az esküvőre és a házasságra 10-16 fős csoportokban történik, havonta egy alkalommal.

Elhunyt Placid atya

Dr. Olofsson Placid atyánk életének 101. évében január 15-én este csendesen elszenderült az Úrban. Placid atyától február 3-án a 14.30-kor kezdődő szentmisében veszünk búcsút Pannonhalmán, majd kísérjük nyugvóhelyére. Requiescat in pace.

Az ökumenikus imahét alkalmai a Területi Apátságban

Az alábbiakban a Pannonhalmi Területi Apátság plébániáin tartott ökumenikus imádságok időpontja olvasható.

Ökumenikus imahét 2017

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2017. január 15-tel kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódik.  Január 19-én Hafenscher Károly evangélikus lelkész hirdet igét.

Imádság az üldözött keresztényekért

2017. január 13-án, pénteken a pannonhalmi szerzetesközösség a 18.40-es konventmisében az üldözött keresztényekért imádkozik. Az alábbi könyörgéseket mondjuk.

Meghalt Iróffy Zsolt atya

2016. december 26-án életének 90. évében São Pauloban elhunyt Iróffy Zsolt atya. Requiescat in pace.

Vízkereszt liturgikus rendje

Január 6., Urunk megjelenése - Vízkereszt ünnepének liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Boldog új évet!

Az újévi szentmisén felolvasott imádság szavaival kívánunk boldog új évet minden barátunknak és látogatónknak. Az Isten ismeretének öröme kísérjen mindannyiunkat a 2017. évben.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, szombaton 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.

Szent János napi boráldás - 2016

Szent János napján, 2016. demberber 27-én, kedden 9 órakor kerül sor a Pannonhalmi Borvidék új borainak megáldására a bazilikában. Szeretettel várunk mindenkit!

Újév liturgikus rendje

A következőkben a bazilika karácsonyi és újévi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Mindenszentek ünnepe - 2016

Az alábbiakban Mindenszentek és Halottak napja liturgikus napirendje olvasható.

Szent Márton ünnepe - 2016.

Az egy éven keresztül tartó Szent Márton-év 2016. november 11-én, Szent Márton ünnepén zárul. Vendégünk ezen a napon Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek. Liturgikus napirend alább.

Készület Szent Márton ünnepére

November 11. előtt kilenc napon keresztül közösségünk imádsággal készül Szent Márton ünnepére. November 2. és 10. között a 13.00 órakor kezdődő Napközi imaórában a Szent Márton-év kiemelt ünnepein elhangzott beszédekből olvasunk fel szakaszokat, és ezek alapján fogalmazzuk meg könyörgéseinket hazánkért.

Csendes Szilveszter 2016 - Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2016 Szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Lelkipásztorok zarándoklata

2016. október 25-én, Szent Mór püspök ünnepén sok szeretettel hívjuk és várjuk lelkipásztor testvéreinket - a Pannonhalmán és Győrött végzett pap és szerzetes öregdiákokat, diákjaink plébánosait, valamint Szent Márton minden tisztelőjét - Szent Márton monostorába a hagyományos plébánostalálkozóra. Szent Márton, a nagy lelkipásztor, igehirdető szerzetespüspök ereklyéjénél az ő közbenjárását kérjük a lelkipásztorkodásban résztvevő testvéreinkért, valamint az evangelizáció kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetünk.

Bencés apátok Pannonhalmán

A Szent Márton párfogása alatt álló bencés monostorok apátjai látogattak szeptember 2. és 4. között Magyarországra, a szerzetes püspök szülőföldjére Asztrik főapát úr meghívására. Zarándoklatuk során felkeresték Pannonhalmát és Szombathelyt, és imádkoztak a szent ereklyéinél.

Taizéi ifjúsági találkozó Pannonhalmán

2016. szeptember 24-én ifjúsági találkozóra kerül sor a Szent Márton-év keretében Alois testvérrel, taizéi és pannonhalmi szerzetesekkel, valamint Dunántúl evangélikus, katolikus és református közösségeinek részvételével.