Szerzetesek - Archívum

Szent Benedek atyánk ünnepének liturgikus rendje

Március 18-án ünnepeljük Szent Benedek Atyánk ünnepét. A liturgia főcelebránsa Veres András szombathelyi megyéspüspök lesz. Liturgikus napirend alább.

A Területi Apátság zarándoklata Pannonhalmára

2016. március 23-án, Nagyszerdán 18 órakor tarjuk a krizmaszentelési misét Pannonhalmán a bazilikában. Egyben ez a Területi Apátság Szent Márton-zarándoklata, amelyre szeretettel hívjuk plébániáink lelkipásztorait és híveit.

A Szent Három Nap liturgikus rendje

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (március 20.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Családnap 2016

Szeretettel várjuk a Pannonhalmi Területi Apátság és a Szombathelyi Egyházmegye területén élő családokat, jegyes- és házaspárokat a Családnapra a Pannonhalmi Főapátságba 2016. április 2-án, szombaton, 10-től 17 óráig! A találkozót a Területi Apátság és a Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton jubileumi évében közösen szervezi meg. Részletek alább.

Asztrik főapát úr hetven éves

Várszegi Asztrik főapát úr január 26-án, kedden tölti be hetvenedik életévét. Isten éltesse főapát urat! Ad multos annos.

Elhunyt Paulus atya

A rövid, de embert próbáló betegségben is szeretetről, ragaszkodásról tanúságot téve 2016. január 21-re virradóra elhunyt Paulus atya. Temetése 2016. február 16-án, kedden 14:30-kor lesz a pannonhalmi bazilikában. Gyászjelentése itt olvasható. Requiescat in pace.

Ökumenikus imahét 2016

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2016. január 17-vel kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódott.  Január 19-én Szabó István református püspök hirdetett igét. Fotóbeszámoló alább.

Ökumenikus lelkigyakorlat Pannonhalmán

Február 25. és 27. között „Hallgasd meg, ó fiam…” – evangéliumi élet a bencés hagyományban címmel ökumenikus lelkigyakorlatra várjuk a 30 és 60 év közötti egyházi és gyülekezeti szolgálattevőket a főmonostorba.

Húsvét 2016

Ismét lehet jelentkezni a húsvéti Szent Három Napra.

Vízkereszt liturgikus rendje

Január 6., Urunk megjelenése - Vízkereszt ünnepének liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, csütörtökön 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.

Szent János napi boráldás - 2015

Szent János napján, 2015. demberber 27-én, vasárnap 10.15-kor kerül sor a Pannonhalmi Borvidék új borainak megáldására a bazilikában. Szeretettel várunk mindenkit!

Újév liturgikus rendje - 2015-2016

A következőkben a bazilika karácsonyi és újévi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

A Magyar Bencés Kongregáció közleménye a komáromi bencés rendházról

Az alábbiakban Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának közleménye olvasható a komáromi rendház ügyével kapcsolatban.

Gondolatok advent I. vasárnapján

De vajon nem hazudunk-e olykor mi is önmagunknak, amikor a világ dolgait fontosabbnak tartjuk, mint Isten országának építését? Amikor nem teszünk különbséget vagy nem mondjuk ki a különbséget lényeges és lényegtelen, hasznos és felesleges, jó és rossz között? Vagy amikor mi magunk is elhisszük, hogy nincs különbség a menekülőkkel együtt érkező gonosz és a gonosz elől menekülő között, vagy a saját vallását békésen gyakorló hívő és a szélsőséges fanatikus között? Az alábbiakban Márk atya prédikációja olvasható, amelyet advent I. vasárnapján mondott el a pannonhalmi bazilikában.

Szent Márton Vívókupa

2015. november 22-én került sor a Szent Márton Vívókupára a Főapátság, a Gimnázium és a Magyar Vívó Szövetség rendezésében. Képek alább.

Szentmiseközvetítés Pannonhalmáról

2015. november 22-én, vasárnap 10.30-12:00 között a Duna televízió a november 11-i Szent Márton napi szentmisét közvetíti felvételről Pannonhalmáról

Imádság terror idején

Szerzetesközösségünkben a hívek könyörgésében megemlékezünk a párizsi terrorcselekmények áldozatairól. Az alábbi könyörgéseket imádkozzuk.

Fekete Károly református püspök beszéde a Szent Márton Napon

November 13-án, péntek késő délután kezdődött a Szent Márton-nap hagyományos ünnepsége a Főapátságban. Az ünnepség végén Jankovics Marcell vehette át a Szent Márton-díjat. Ünnepi beszéldet mondott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az alábbiakban az ő beszéde olvasható.