Szerzetesek - Archívum

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Asztrik főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Nagyboldogasszony 2015

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére - 2015.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Studia Monastica 2015

Augusztus 3-4-én a lectio divina azaz a Szentírással olvasásával végzett személyes ima témájáról tartottuk tanulmányi napjainkat Pannonhalmán. Augusztus 4-én szerzetesközösségünk együtt ünnepelte Botond atya gyémánt- és Lukács atya aranymiséjét.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Ora & labora - önkéntes napok Pannonhalmán

Lelkigyakorlataink és programjaink sorozatának ebben az elemében arra hívunk, hogy tölts el néhány augusztusi napot hozzád hasonló fiatalokkal a bencés közösség mellett, az imádság és a kétkezi munka ritmusában, és nyerj betekintést egy életteli apátság nyári hétköznapjaiba. Arra hívunk, hogy osztozz az apátsági gyógynövénykert munkáiban, továbbá arra is, hogy az imádság és a közös lelki programok segítsenek téged az elmélyülésben és Isten keresésében.

Elhunyt Elemér atya

2015. május 23-án elhunyt Dr. Sulyok Elemér bencés szerzetes. Temetése június 1-jén, hétfőn 14.30-kor lesz a bazilikában. Elemér atya gyászjelentése alább olvasható. Requiescat in pace.

Pünkösd liturgikus rendje - 2016

Az alábbiakban Pünkösd ünnepének liturgikus rendje olvasható.

Kruesz Krizosztom emléke Völgyfalván

Várszegi Asztrik főapát úr és Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök május 16-án felavatta Kruesz Krizosztom egykori főapátunk emléktábláját a burgenlandi Völgyfalván, német nevén Zillingtalban, horvátul Celindofban.

Pro Museo különdíj a főapátságnak

A Rómer Flóris alapítvány kuratóriuma Pro Museo - A Múzeumért különdíjban részesítette a Pannonhalmi Főapátságot 2015. május 15-én.

Szent Márton-év - sajtóközlemény

A Pannonhalmi Főapátság sajtóközleménye a 2016-os Szent Márton-évről az alábbiakban olvasható.

Új testvér öltözött be

2015. április 19-én, vasárnap a II. Vesperásban István testvér magára öltötte a szerzetesruhát és megkezdte noviciátusát.

Végzős diákjaink bérmálása

2015. április 12-én, Húsvét II. vasárnapján bérmálta meg Asztrik főapát úr 33 végzős diákunkat. A fotóbeszámoló alább.

A Területi Apátság Családnapja

A Pannonhalmi Területi Apátság idei családnapját április 18-án szombaton tartjuk a Pannonhalmi Főapátságban. Minden érdeklődő házas- és jegyespárt szeretettel várunk rá. Az alábbiakban az információk olvashatók.

Húsvéti vigília 2015 - képes beszámoló

Húsvét vigíliájának ünneplésével lépünk be Krisztus feltámadásának misztériumába. Képes beszámolónk alább.

Nagycsütörtök 2015 - Képes beszámoló

A nagycsütörtöki liturgiáról készült fotóbeszámoló megtekinthető alább.

A Szent Három Nap liturgikus rendje - 2015

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (március 28.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Miserere

Március 27-én pénteken a délutáni miserere-imádság során a gimnázium kórusa Palestrina feldolgozását énekelte. A darab a gimnázium kórusának előadásában meghallgatható alább.