Szerzetesek - Archívum

Orgonamegáldás június 1-jén

A gimnázium új gyakorlóorgonáját Várszegi Asztrik főapát úr áldja meg június 1-jén, vasárnap, 17:35-kor a főmonostor Káptalantermében. Az Orgonapont rendezvénysorozat keretében a szentelést követően rövid koncertre kerül sor, amelyben Kiss Zsolt tanár úr és Rácz Boldizsár bemutatják a hangszer megszólaltatási lehetőségeit. Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket. Részletes program alább.

Perjelválasztás a brazíliai Szent Gellért Apátságban

A Saõ Pauloi Szent Gellért Apátságban 2014. május 22-én Paulo apát úr szolgálatának lejártával perjelválasztásra került sor.

Bencés öregdiák nap - Richárd, Ambrus és Ciprián atya aranymiséje

2014. május 31-én, szombaton tartjuk a Bencés öregdiák napot. A 10.30-kor kezdődő konventmisében tartja Korzenszky Richárd, Pintér Ambrus és Horváth Ciprián atya aranymiséjét.

A holokauszt áldozatainak emléknapja

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium április 28-án, hétfőn emlékezett meg a holokauszt áldozatainak emléknapjáról. Iskolánk és a főapátság vendége a Tübinger Offensive Stadtmission keresztény közösség, amelynek tagjai közt náci bűnösök unokái vannak, Avner Boskey, krisztushívő izraeli zsidó, valamint a Szent Egyed Közösség. Az emléknaphoz szorosan kapcsolódik a német közösség szervezésében a Menetelés az Életért esemény. Képek és beszámoló alább.

Placid atya platinamiséje

Rendünk nesztora, a 98 éves Olofsson Placid atya április 22-én ünnepelte papszentelésének 75. évfordulóját, platinamiséjét a bazilikában. A liturgián rendtársai mellett jelen voltak ismerősei, barátai is.

Húsvéti vígília 2014 - Képriport

A Húsvéti Szent Három Napot az idén is mintegy négyszáz vendég töltötte Pannonhalmán. Szerzetesközösségünkkel együtt léptek be Krisztus halálának és feltámadásának titkába. Együtt voltunk a zsolozsmán, a szent liturgián és a ház egyéb programjain. S közben mindannyiunknak otthonossá vált egymás jelenléte az Isten házában. Képriport a húsvéti vigíliáról alább.

A Szent Három Nap liturgikus rendje - 2014

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Lektor- és akolitus-avatás

Április 14-én, nagyhétfőn kilenc akolitust és egy lektort avatott Asztrik főapát úr gimnáziumaink és a Területi Apátság szolgálatára. Képriport alább.

Virágvasárnap liturgikus rendje

Virágvasárnap (április 13.) liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Március 21. Szent Benedek Atyánk ünnepe

Ünnepi liturgiával és időszaki kiállítás megnyitójával ünnepeltük Szent Benedek Atyánkat március 21-én. Beszámoló és képek alább találhatóak.

A Területi Apátság Családnapja

A Pannonhalmi Területi Apátság idei családnapját március 29-én szombaton tartjuk Győrasszonyfán és minden érdeklődő házas- és jegyspárt szeretettel várunk rá. Az alábbiakban az információk olvashatók.

Hamvazószerdai liturgia a Bazilikában

Március 5-én reggel 8-kor a diáksággal és a tanári karral együtt ünnepelte szerzetesközösségünk a szentmisét. Képek alább.

Liturgikus rend hamvazószerdán

Hamvazószerda liturgikus rendje a következőképp alakul.

Liturgikus rend farsangvasárnap

Farsangvasárnap rendje a következők szerint alakul.

Asztrik főapát úr püspökszentelési jubileuma

Huszonöt évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelték püspökké Asztrik főapát urat. Pannonhalmán február 10-én, hétfőn, a 17.00 órakor kezdődő konventmisében adtunk vele  együtt hálát Istennek. Fotók alább.

Szerzetesközösségek találkozója február 2-án Pannonhalmán

Február 2-ára, Urunk bemutatásának ünnepére főapát úr meghívta a régió szerzetesközösségeit Pannonhalmára, hogy együtt adjunk hálát hivatásunkért és együtt tanúskodjunk az Istennek szentelt élet értékéről.

Liturgikus napirend a lelkigyakorlat alatt

Január 26-29. között szerzetesközösségünk lelkigyakortlaton vesz részt. A litrugikus rend ezekben a napokban az alábbiak szerint alakul.

Ökumenikus imahét 2014

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2014. január 19-ével kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódik.  A programok alább.

Néhány nap a bencés szerzetesközösséggel

Szerzetesközösségünk lehetőséget szeretne nyújtani a Pannonhalmi Bencés Gimnázium 11. és 12. évfolyamos diákjainak, hogy március közepén bencés közösségünkkel tölthessenek egy hétvégét és betekintést kaphassanak hétköznapi szerzeteséletünkbe.

Pannonhalmi Húsvét 2014

Megnyílt a jelentkezéslehetősége a 2014. évi pannonhalmi húsvétra. Információk alább.