Szerzetesek - Archívum

Imádság az üldözött keresztényekért

2017. január 13-án, pénteken a pannonhalmi szerzetesközösség a 18.40-es konventmisében az üldözött keresztényekért imádkozik. Az alábbi könyörgéseket mondjuk.

Hivatástisztázó lelkigyakorlat 2017

Lelkigyakorlatot hirdetünk olyan 18 és 35 év közötti fiatal férfiaknak, akik még keresik, hogy családapaként, szerzetesként vagy az egyház szolgálatában találják meg életük teljességét. Vezérfonalul a Húsvéti Szent Három nap történései szolgálnak.

Meghalt Iróffy Zsolt atya

2016. december 26-án életének 90. évében São Pauloban elhunyt Iróffy Zsolt atya. Requiescat in pace.

Vízkereszt liturgikus rendje

Január 6., Urunk megjelenése - Vízkereszt ünnepének liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Boldog új évet!

Az újévi szentmisén felolvasott imádság szavaival kívánunk boldog új évet minden barátunknak és látogatónknak. Az Isten ismeretének öröme kísérjen mindannyiunkat a 2017. évben.

Év végi hálaadás a bazilikában

December 31-én, szombaton 18:00 órakor kerül sor év az év végi hálaadásra a bazilikában. Szeretettel várjuk testvéreinket.

Szent János napi boráldás - 2016

Szent János napján, 2016. demberber 27-én, kedden 9 órakor kerül sor a Pannonhalmi Borvidék új borainak megáldására a bazilikában. Szeretettel várunk mindenkit!

Újév liturgikus rendje

A következőkben a bazilika karácsonyi és újévi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Mindenszentek ünnepe - 2016

Az alábbiakban Mindenszentek és Halottak napja liturgikus napirendje olvasható.

Szent Márton ünnepe - 2016.

Az egy éven keresztül tartó Szent Márton-év 2016. november 11-én, Szent Márton ünnepén zárul. Vendégünk ezen a napon Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek. Liturgikus napirend alább.

Készület Szent Márton ünnepére

November 11. előtt kilenc napon keresztül közösségünk imádsággal készül Szent Márton ünnepére. November 2. és 10. között a 13.00 órakor kezdődő Napközi imaórában a Szent Márton-év kiemelt ünnepein elhangzott beszédekből olvasunk fel szakaszokat, és ezek alapján fogalmazzuk meg könyörgéseinket hazánkért.

Csendes Szilveszter 2016 - Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2016 Szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Lelkipásztorok zarándoklata

2016. október 25-én, Szent Mór püspök ünnepén sok szeretettel hívjuk és várjuk lelkipásztor testvéreinket - a Pannonhalmán és Győrött végzett pap és szerzetes öregdiákokat, diákjaink plébánosait, valamint Szent Márton minden tisztelőjét - Szent Márton monostorába a hagyományos plébánostalálkozóra. Szent Márton, a nagy lelkipásztor, igehirdető szerzetespüspök ereklyéjénél az ő közbenjárását kérjük a lelkipásztorkodásban résztvevő testvéreinkért, valamint az evangelizáció kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetünk.

Bencés apátok Pannonhalmán

A Szent Márton párfogása alatt álló bencés monostorok apátjai látogattak szeptember 2. és 4. között Magyarországra, a szerzetes püspök szülőföldjére Asztrik főapát úr meghívására. Zarándoklatuk során felkeresték Pannonhalmát és Szombathelyt, és imádkoztak a szent ereklyéinél.

Taizéi ifjúsági találkozó Pannonhalmán

2016. szeptember 24-én ifjúsági találkozóra kerül sor a Szent Márton-év keretében Alois testvérrel, taizéi és pannonhalmi szerzetesekkel, valamint Dunántúl evangélikus, katolikus és református közösségeinek részvételével.

Tanulmányi nap a szerzetességről

2016. szeptember 23-án a Pannonhalmi Főapátság és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola együttműködésében tanulmányi napra kerül sor taizéi és bencés szerzetesek közreműködésével teológiai hallgatók, oktatók és fiatal szerzetesek számára. A tanulmányi napon a monasztikus és a taizéi szerzetesség tapasztalatainak fényében a szerzetesség 21. századi útjairól gondolkodunk el.

Szent István Intelmei

Szent István király szellemi végrendelete eleven hagyományként van jelen Pannonhalma monostorában. Fiához, Imre herceghez írott, és feltehetőn bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit a monostoralapító király ünnepének estéjén évről-évre egy színész és egy improvizatív zenész - az idén Snétberger Ferenc és Györffy András - tolmácsolásában hallgathatjuk meg.

Várszegi Asztrik főapát homíliája Esterházy Péter temetésén

Várszegi Asztrik főapát úr homíliája, amelyet Esterházy Péter temetésén mondott, az alábbiakban olvasható.

Arcus Temporum 2016

2016. augusztus 26-28. között ismét megrendezésre kerül az Arcus Temporum pannonhalmi művészeti fesztivál. A fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán, mottója "közösségben vagyunk". A fesztivál honlapja: www.arcustemporum.com.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.