Szerzetesek - Archívum

Fekete Károly református püspök beszéde a Szent Márton Napon

November 13-án, péntek késő délután kezdődött a Szent Márton-nap hagyományos ünnepsége a Főapátságban. Az ünnepség végén Jankovics Marcell vehette át a Szent Márton-díjat. Ünnepi beszéldet mondott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az alábbiakban az ő beszéde olvasható.

Szent Márton ünnepe - Fotóbeszámoló

Szent Márton ünnepén együtt ünnepelt a bencés család. Az ünnepi liturgián készült fotóbeszámoló az alábbiakban tekinthető meg.

Erdő Péter bíboros beszéde a Szent Márton-év megnyitásán

2015. november 11-én Szent Márton ünnepi liturgiájának főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt. Az alábbiakban liturgián elhangzott homíliája olvasható.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Szent Márton-év megnyitóján

2015. november 11-én Szent Márton ünnepi liturgiájában Áder János elnök úr nyitotta meg a Szent Márton-évet. Az alábbiakban a Bazilikában elhangzott beszéde olvasható.

Szent Márton liturgia - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

November 11-én 11.00 órakor itt követheti élőben a Szent Márton-év megnyitó miséjét. Főcelebráns Erdő Péter. Díszvendégünk: Áder János köztársasági elnök úr. A közvetítést itt találja.

Szent Márton ünnepe - 2015

2015. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök. Ők nyitják meg a Szent Márton-évet. A napirend az alábbiakban olvasható.

Asztrik főapát beszéde Göncz Árpád temetésén

Várszegi Asztrik főapát úr megemlékező beszéde, amelyet Göncz Árpád temetésén mondott, az alábbiakban olvasható.

Fókuszban. Egyházprovokációk

A főapátság kiadásában megjelent Martin Werlen emeritus einsiedelni apát, közösségünk jó barátjának nagy port felverő könyve Fókuszban. Egyházprovokációk címmel. A könyv számos élményt és gondolatot tartalmaz Martin apát úr magyarországi tartózkodásának két hónapjáról is. Az alábbiakban Martin apátnak a vezetői konferencián elmondott előadásának részletei, valamint a könyv bemutatása olvasható.

Csendes Szilveszter 2015 - Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2015 szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Bencés sírhely megáldása Celldömölkön

2015. szeptember 12-én, szombaton délután került sor Celldömölkön a katolikus temetőben a felújított „Régi bencések sírhelyének” megáldására.

Együttműködés Pannonhalma és az UNICEF között

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és az UNICEF Magyar Bizottság a 2015-16-os tanév kezdetével sikeresen elindította a szakmai irányelveinek megfelelő közös gyermekvédelmi programot. Szeptember 7-én a gimnázium minden diákja az UNICEF Magyar Bizottság Ébresztőóra nevű, hazai iskolák számára kifejlesztett, ingyenes, gyerekjogi programján vett részt.

Imádság a menekültekért

2015. szeptember 2-án, szerdán a pannonhalmi szerzetesközösség a 18.40-es konventmisében a menekültekért imádkozott. A következő imanap szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén lesz.

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója (liturgikus rend)

Asztrik főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az évforduló liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Nagyboldogasszony 2015

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére - 2015.

Hugó testvér papszentelése

2015. augusztus 6-án 11:00 órakor Asztrik főapát úr pappá szentelte Hugó testvért. Beszámoló és galéria alább.

Dávid és Lőrinc testvér egyszerű fogadalma

2016. augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén a laudesben egyszerű fogadalmat tett Dávid és Lőrinc testvér. Képes beszámoló alább.

Studia Monastica 2015

Augusztus 3-4-én a lectio divina azaz a Szentírással olvasásával végzett személyes ima témájáról tartottuk tanulmányi napjainkat Pannonhalmán. Augusztus 4-én szerzetesközösségünk együtt ünnepelte Botond atya gyémánt- és Lukács atya aranymiséjét.

Ora & labora - önkéntes napok Pannonhalmán

Lelkigyakorlataink és programjaink sorozatának ebben az elemében arra hívunk, hogy tölts el néhány augusztusi napot hozzád hasonló fiatalokkal a bencés közösség mellett, az imádság és a kétkezi munka ritmusában, és nyerj betekintést egy életteli apátság nyári hétköznapjaiba. Arra hívunk, hogy osztozz az apátsági gyógynövénykert munkáiban, továbbá arra is, hogy az imádság és a közös lelki programok segítsenek téged az elmélyülésben és Isten keresésében.

Elhunyt Elemér atya

2015. május 23-án elhunyt Dr. Sulyok Elemér bencés szerzetes. Temetése június 1-jén, hétfőn 14.30-kor lesz a bazilikában. Elemér atya gyászjelentése alább olvasható. Requiescat in pace.

Pünkösd liturgikus rendje - 2016

Az alábbiakban Pünkösd ünnepének liturgikus rendje olvasható.