Ír és amerikai vendégek a gimnáziumban

2015. február 16-val kezdődően hat hétre két ír gyakorló vendégtanár, Marc Rugman és Jerry McLaughlin tart angolórákat az iskolában. 2015. február 25-én Nicole Taylor amerikai opera- és gospelénekesnő tartott workshopot zenész diákjainknak. A bazilikában a diákokkal együtt énekelt darabja meghallgatható itt.

 

Tovább

Amatőr kosárlabda csapatunk a diákolimpia országos döntőjében

Sopronban, az MKB arénában játszott ifi csapatunk amatőr kosárlabda diákolimpia megyei döntőt a soproni Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskola csapatával. A mérkőzést stabil játékkal nyerte csapatunk 49 : 9 arányban, így ként bejutottunk a diákolimpia országos döntőjébe, amelyet március végén rendeznek majd Miskolcon. Gratulálunk!

 

Tovább

Szabó Gábor péntek esti előadása

2015. február 20-án, pénteken a Teleki-teremben

Szabó Gábor

(fizikus-tudományfilozófus, MTA Filozófiai Intézet)

tart előadást

 

A kvantumelmélet és a tulajdonságok metafizikája

 

A kvantumelmélet interpretációja a kortárs tudományfilozófia egyik legizgalmasabb kérdése. Az előadásban arra a kérdésre összpontosítunk, hogy a modern atomfizika fényében mit is jelent az, hogy egy dolog egy tulajdonsággal rendelkezik. Elöljáróban álljon itt egy kis gondolkodnivaló:

 

Képzeljünk el egy dobozt, amelyben három golyó van. Két kezünkkel belenyúlunk a dobozba, és kihúzunk belőle két golyót, egyet a bal, egyet a jobb kezünkkel. Azt találjuk, hogy az egyik golyó fehér, a másik fekete.

Visszatesszük a golyókat, megrázzuk a dobozt, majd ismét húzunk: ugyancsak egy fehéret és egy feketét. Jó sokáig folytatva a húzogatást újra és újra csak egy fehér és egy fekete golyó akad a kezünkbe. Kérdés: milyen színűek a golyók a dobozban?

 

 

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

 

Tovább

B 33 megyei eredmény

Szépen szerepeltek, a 4-6. helyen végeztek csapataink a pénteki kosárlabda B33 megyei döntőben Sopronban profi mezőnyben. Az első három helyezett csapat Sopronból bejutott  a regionális döntőbe, amelyet Pannonhalmán rendezünk március 11-12-én.

 

A B33, a 3:3 elleni kosárlabda játék, kb. 10 éve indult roppant népszerű önálló sportággá fejlődött játék. (2016-ban, a Riói Olimpián már  szerepel majd, mint új sportág...) Fél pályán, egy kosárra, három a három ellen játszanak 10 perces meccseket a csapatok.

Nehéz megméretés volt, mert sajnos az idei évtől az amatőr és a profi mezőnyt együtt versenyeztették. ( Két éve az amatőr kategóriában nyertünk B33 országos diákolimpiát.)

Három csapattal vettünk részt. 18 csapat indult megyénkben, három 6-os csoportban. Az első körből simán jutottunk tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ott két csapatunk nyerni tudott, bejutva a legjobb hat közé, s így játszhatott a legjobb 3-ba kerülésért. Ide már rajtunk kívül csak egyesületi játékosokból álló iskolák csapatai jutottak be.  És ez már a mi felkészültségünknél  eggyel magasabb szint. NB1-es felnőtt és junior mérkőzéseken szereplő, tisztán profi  csapatokkal kerültünk szembe, és ugyan minimális különbséggel, de elbuktunk. Ez azt jelenti, hogy 4-6. helyen végezett két csapatunk is a megyében.

 

 

Tovább

FARSANG 2015

2015. február 11-én, szerdán Karneváli felvonulással vette kezdetét, és 14-én a királyválasztással fejeződik be a farsang. A királyi cilinderért négy párt indít jelöltet: a Pár-Don, HKT All Stars, Homeless párt és a Coloradó Párt. Az idei választást a Pár-Don nyerte a szavazatok több mint felével (162 szavazat), király Ernhöffer Szabolcs (Papa). Habemus Papam! A PannonhalmiEst letölthető itt, a Farsangi Alkotmány itt. Képek alább.

 

 Képek elérhetőek itt.

Tovább

Pintér Ambrus atya hetvenöt éves

Ambrus atya, iskolánk örökifjú és változatlan tanára 75 éves. Titusz atya a mai köszöntésen úgy jellemezte, mint aki megtartja a gimnáziumnak a küldetésnyilatkozatban megfogalmazott öt osztlopát: magas szinten oktat; hitre nevel és hitet él; átfogja az öregdiákok közösségét; az igényes mozizással kultúrmissziót teljesít; természet(járás-)szeretetével pedig példa a sportra és egészséges életre. Isten éltesse Ambrus atyát! Ad multos annos.

 

Tovább

A hittan munkaközösség Budapesten

A gimnázium hittantanárainak munkaközössége (7 bencés, 3 világi kolléga) Kyra tanárnő vezetésével február 6-án, pénteken Budapestre látogatott. Előbb a Ciszterci Szent Imre Gimnázium hittanoktatásával ismerkedtek, majd pedig látogatást tettek a Magyarországi Muszlimok Egyháza Budapesti Mecsetében. Itt Sulok Szultán és Dr. Abdul Fattah Munif voltak a vendéglátók. Képes beszámoló hamarosan.

 

Tovább

Kurd est pénteken

A gimnázium Teleki-termében négy, politikai menekültként Magyarországra került vendégünk mutatja be a kurdok életét, történelmét, kultúráját saját tapasztalataik alapján.

 

 

Em b. hevdura xurten!

 

Együtt erősebbek Vagyunk!

 

 

 

Tudjátok, hogy van egy nép, akiknek a miénkhez hasonlóan piros – fehér – zöld a zászlójuk?

Kik lehetnek azok, akiknek – bár 40 millióan vannak – még sincs saját országuk?

Mi maradt mára az egykori Perzsa Birodalom és Mezopotámia helyén?

Kinek a szent hegye az Ararát, ahol a legenda szerint Noé bárkája megfeneklett?

 

Ha szeretnél többet megtudni a kurd népről, szeretettel várunk az előadásra,

amelynek keretében kurd barátaink mesélnek magukról, nemzetükről és a jelenleg is zajló szabadságharcukról.

 

A jelenleg Törökország, Irak, Irán és Szíria területén élő népet fényképek, könyvek és eredeti népi hangszereken, kurd, asszír és örmény nyelven előadott dalok segítségével mutatja be Emas és Diyar,

akik politikai menekültként évek óta élnek Magyarországon.

 

2015. február 6. péntek, 20:00, Teleki-terem

 

„Szabadságnál és boldogságnál nincs fontosabb a világon!”

 

Tovább

Ökumenikus imaóra 2015

Január 22-én, csütörtökön 18.00 órakor ökumenikus vesperást imádkozunk a bazilikában diáksággal együtt, amelyen dr. Joób Máté evangélikus lelkész hirdet igét. Sok szeretettel várunk mindenkit az alkalomra.

 

Tovább

Diákmise taizé-i énekekkel

Január 18-án vasárnap, a krisztushívők egységéért végzett imahét kezdetén a diákmisében taizé-i énekeket szólaltatott meg a gimnázium énekkara és zenekara Kiss Zsolt tanár úr vezetésével. Fotók és felvétel a diákmiséről alább.

A stílus választása nagyon tudatos: talán alig van még olyan közösség, amely annyit tett volna a keresztények egységéért, mint a taizé-i szerzetesközösség. Az ökumenikus imahét pedig folytatódik Pannonhalmán.

 

Tovább

FELVÉTELI ELJÁRÁS A 2015-16-os tanévre

Kedves Szülők! A felvételieredményeket itt tekinthetik meg az OM-azonosító vagy határon túli diákok esetén a születési idő (éééé.hh.nn, ikrek esetén monogrammal: éééé.hh.nnXY) beírásával. Akit előjegyzésbe vettünk, azokat várjuk szeptemberben iskolánkba, akik várólistán vannak, azok visszalépés esetén kerülhetnek be.

A pannonhalmi gimnáziumi jelentkezéshez szükséges lépések röviden:

1. Előjegyzési lap (plébánosi/hittanári ajánlással, bizonyítványmásolattal) - itt is letölthető: 6.-osok, 8.-osok.
2. Jelentkezés a Központi írásbeli felvételire. Amennyiben nem a jelenlegi iskola intézi - pl. 7. osztályba jelentkező vagy határon túli diákok esetében - az aktuális adatlap és tájékoztató itt. A gimnáziumunkba történő jelentkezés egyben a kollégiumba történő jelentkezésnek is minősül.
3. Központi írásbeli felvételi egy erre kijelölt iskolában (2015. január 17., szombat).
4. A tanulói jelentkezési lapok beküldése a Felvételi Központnak (2015. február 13. péntek). A 7. osztályba jelentkezők, vagy határon túli diákok esetében egyénileg is beküldhető. Adatlapok itt
5. Szóbeli beszélgetés Pannonhalmán (választás szerint 2015. február 17., kedd vagy február 22., vasárnap)
6. Értesítés előjegyzésbe vételről 
7. Beíratás: A beiratkozás az általános iskolai bizonyítvány megküldésével történik, ami egyben a kollégiumba való felvételt is jelenti. A beiratkozáshoz tehát személyes megjelenés nem szükséges. 


FELVÉTELI ELJÁRÁS
PANNONHALMI BENCÉS GIMNÁZIUM, EGYHÁZZENEI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

1. A pannonhalmi gimnáziumba való jelentkezés első lépése az „Előjegyzési Lap” kitöltése és visszaküldése (a félévi bizonyítvány kézhezvétele után rögtön). Emellett kérjük az egyházközség plébánosától (lelkészétől) a jelentkező ajánlását, a hitoktatótól pedig jellemzését. (Az Előjegyzési lap 6.-osok ill. 8.-osok számára, valamint a Plébánosi ajánlás-hoz szükséges Adatlap letölthető az iskola honlapjáról vagy kérheti az iskola egyéb elérhetőségein keresztül.)

Postacím: 9090 Pannonhalma, Várkerület 1.

2. Az iskolába való jelentkezés a Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszerébe történő jelentkezéssel lesz teljes. A 2015-ös adatlapokat itt tölthetik le azok, akiknek nem intézi a jelenlegi iskolájuk a továbbtanulási jelentkezéseket. (Ez általában a hatévfolyamos osztályba jelentkezőket érintheti.)
Kérjük, olvassák el figyelmesen a kitöltési útmutatót. Az iskola OM azonosítója: 030697, a feladatellátási hely kódja 001, a tagozatkód a hatévfolyamos képzésre 02,  a négyévfolyamos képzésre 01. A 5-6. oldalt (Jelentkezési lap) kitöltve az iskolánkba, a 7-8. oldalt (Tanulói adatlap) pedig az Oktatási Hivatal megadott címére küldjék el. Ezeknek a beküldési határideje is 2015. február 13., péntek. Az írásbelin elért eredményről szóló igazolás másolatát is csatolni kell a jelentkezési laphoz.

 

 
EGYSÉGES KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI
3. A második lépés az egységes írásbeli felvételiken való részvétel. Ezekre 2014. december 9-ig kell jelentkezni egy olyan - lehetőleg a lakóhelyhez közeli - középiskolában, ahol központi szervezésű írásbelit tartanak. (Az egységes írásbeli felvételivel kapcsolatos további információk találhatók az Oktatási Hivatal honlapjának  „Közoktatás”, „Középfokú beiskolázás” oldalain.)

Az írásbeli felvételik időpontja egységesen: 2015. január 17., szombat 10 óra.

A központi írásbeli vizsga kétszer 45 percet vesz igénybe, és egy matematikai és egy anyanyelvi feladatsor kitöltéséből áll.  (Az előző évek feladatlapjai és azok javítókulcsai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján!) Az írásbelin elért eredményről szóló igazolás másolatát csatolni kell a jelentkezési laphoz.

Sajátos nevelési igényű gyermek

A nevelési tanácsadó véleményének figyelembe vételének megfelelően kaphat az írásbeli részeredményének beszámítása alól felmentést vagy időkedvezményt.

 

SZÓBELI FELVÉTELI VIZSGA A 8. OSZTÁLYOSOK SZÁMÁRA
4. A harmadik lépés a szóbeli felvételi vizsgán való részvétel. Külön beszélgetünk a szülőkkel és a jelentkező fiúkkal is. A szóbeli felvételi vizsga célja annak tisztázása, hogy az intézményünk által biztosított keresztény, evangéliumi szellemű, a bencés nevelés hagyományai alapján kialakított kollégiumi élet a felvételiző fejlődéséhez előreláthatóan megfelelő környezetet fog-e biztosítani. Szóba kerülnek a felvételiző vallási ismeretei, elkötelezettsége, illetve nyitottsága a keresztény hit, Jézus Krisztus iránt, valamint megkérdezzük tanulási és életviteli szokásairól, szabadidős elfoglaltságairól, érdeklődési területéről is. A szóbeli témakörei:

1. Személyes olvasmányélmények

2. Hon- és népismeret

3. Európai azonosságtudat - egyetemes kultúra

4. A Biblia világa, vallásismeret

 

 

Azok jelentkezését várjuk, akik egyetértenek nevelési elveinkkel, és vállalják az együttműködést.

A felvételi beszélgetésre való jelentkezés végső határideje: 2015. február 13., péntek.
A beszélgetés időpontjai Pannonhalmán: 2015. február 17., kedd 14.30 és február 22., vasárnap 14.30.

Kérjük a kedves Szülőket, hogy az előjegyzési lapon jelöljék meg a választott időpontot!

 

ÉRTÉKELÉS – 8. OSZTÁLYOSOK

1.      Az egységes, központilag megszervezett, kompetencia alapú írásbeli felvételi magyar nyelvi feladatlapjára maximum 50 pontot kaphat.

2.      Az egységes, központilag megszervezett, kompetencia alapú írásbeli felvételi matematika feladatlapjára maximum 50 pontot kaphat.

3.      Az általános iskolai tanulmányi eredményére maximum 50 pontot kaphat a következő tantárgyak figyelembe vételével:

6. osztály

7. osztály

8. osztály félév

max.

magyar nyelv és irodalom

magyar nyelv és irodalom

magyar nyelv és irodalom

15 p.

 

történelem

történelem

10 p.

matematika

matematika

matematika

15 p.

 

idegen nyelv

idegen nyelv

10 p.

 

   Az osztályzatok átszámítása a következőképpen történik:

   Jeles: 5 pont

   Jó: 3 pont

   Közepes: 1 pont

   Elégséges: 0 pont.

4.       A szóbeli felvételi vizsgára maximum 50 pontot kaphat.

Pontazonosság esetén a következő sorrendben előnyt élveznek:

a.       A halmozottan hátrányos helyzetűek

b.      A hátrányos helyzetűek

c.       A lakhely közelsége

d.      Amennyiben még ezek után is pontazonosság áll fenn a gyerek sajátos helyzetét vizsgáljuk meg pedagógiai szempontok alapján

 

 

FELVÉTELI BESZÉLGETÉS A 6. OSZTÁLYOSOK SZÁMÁRA

A harmadik lépés a felvételi beszélgetésen való részvétel. Külön beszélgetünk a szülőkkel és a jelentkező fiúkkal is. A felvételi beszélgetés célja annak tisztázása, hogy az intézményünk által biztosított katolikus, evangéliumi szellemű, a bencés nevelés hagyományai alapján kialakított kollégiumi élet a felvételiző fejlődéséhez előreláthatóan megfelelő környezetet fog-e biztosítani. A beszélgetésen szóba kerülnek a felvételiző vallási ismeretei, elkötelezettsége, illetve nyitottsága a keresztény hit iránt, valamint megkérdezzük tanulási és életviteli szokásairól, szabadidős elfoglaltságairól, érdeklődési területéről is.

Azok jelentkezését várjuk, akik egyetértenek nevelési elveinkkel, és vállalják az együttműködést.

A felvételi beszélgetésre való jelentkezés végső határideje: 2015. február 13., péntek.
A beszélgetés időpontjai Pannonhalmán: 2015. február 17., kedd 14.30 és február 22., vasárnap 14.30.

Kérjük a kedves Szülőket, hogy az előjegyzési lapon jelöljék meg a választott időpontot!

ÉRTÉKELÉS – 6. OSZTÁLYOSOK

1. Az egységes, központilag megszervezett, kompetencia alapú írásbeli felvételi anyanyelvi feladatlapjára maximum 50 pontot kaphat.

2. Az egységes, központilag megszervezett, kompetencia alapú írásbeli felvételi matematika feladatlapjára maximum 50 pontot kaphat.

3.  Az általános iskolai tanulmányi eredményére maximum 60 pontot kaphat a következő tantárgyak figyelembe vételével:

 

4. osztály

5. osztály

6. osztály félév

max.

magyar nyelv

magyar nyelv és irodalom

magyar nyelv és irodalom

15 p.

magyar irodalom

történelem

történelem

15 p.

matematika

matematika

matematika

15 p.

környezet

idegen nyelv

idegen nyelv

15 p.

 

    Az osztályzatok átszámítása a következőképpen történik:

    Jeles: 5 pont

    Jó: 3 pont

    Közepes: 1 pont

    Elégséges: 0 pont.

 

Pontazonosság esetén a következő sorrendben előnyt élveznek:

    1. A halmozottan hátrányos helyzetűek
    2. A hátrányos helyzetűek
    3. A lakhely közelsége
    4. Amennyiben még ezek után is pontazonosság áll fenn a gyerek sajátos helyzetét vizsgáljuk meg pedagógiai szempontok alapján

 

 

 

 

Tovább

Zomborácz Virág filmje és beszélgetés Gelencsér Gáborral

2015. január 16-án-én, pénteken este 8 órakor az Asztrik-teremben

GELENCSÉR GÁBOR

 

 (ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet,

Pannonhalmi Szemle)

filmtörténész

 

beszélget

 

ZOMBORÁCZ VIRÁG

filmrendezővel.

 

 

A beszélgetést megelőzően a mozi

január 14-én, szerdán vetíti a fiatal rendezőnő

 

UTÓÉLET

 

c. filmjét.

 

A film több nemzetközi díjat, a rendező pedig legutóbb  Junior Prima-díjat.

 

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

 

Tovább

Hámori Angelika és Csőke Dóra Beethoven-estje

2015. január 15-én, csütörtökön 17.30-kor a Gimnázium dísztermében lesz

Hámori Angelika

(zongora)

és

Csőke Flóra

(cselló)

 

BEETHOVEN-ESTJE.

Műsor:

c.moll Szonáta (Pathetiqe) op.14.

cis-moll Szonáta (Mondschein) op.27.no.2.

12 variáció zongorára és csellóra op.66.

f-moll Szonáta (Appassionata) op.57.

 

Minden érdeklődőt szeretettel

 hívunk és várunk!

 

Tovább

Csermely Péter péntek esti előadása

2015. január 9-én 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében

Csermely Péter
akadémikus
 

tart előadást

A sikeres adaptáció összefüggése
„A munka a láthatóvá tett szeretet” igazságával

címmel.
Csermely Péter biokémikus az MTA levelező tagja, a Semmelweis Egyetem professzora. Kutatási területe a
stresszfehérjék működése, az öregedés és a hálózatok. 1995-ben indította el a KutDiákot, amely több mint tízezer
magyar tehetséges középiskolás diáknak nyújtott lehetőséget a hazai legmagasabb szintű kutatásokba történő
bekapcsolódásra. A Magyar Biokémiai Egyesület alelnöke és a Cell Stress Society International volt elnöke. Kapott több
kitüntetést, ezek közül Sir David Attenborough barátságára a legbüszkébb, akivel együtt 2004-ben az EU Descartes-díját
vehette át. 2010-ben tehetséggondozó tevékenysége miatt nevét (több ezer magyar tehetséggondozó képviselőjeként)
beírták a Magyar Örökség könyvébe.


Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább

Vízkereszt 2015

2015. január 6. Urunk bemutatásának ünnepe. A püspöki kar döntése nyomán immár nem a megelőző vasárnapon, hanem a napján, ezúttal kedden ünnepeljük. A gimnázium és a kollégium napirendje a következőképpen módosul.

 

12:00 Szentmise a Bazilikában a bencés közösséggel együtt (az 5-6. óra elmarad), utána ebéd
21:10 Esti ima a lépcsőházban - házszenteléssel

 

Húsvét után egyik legrégebbi ünnepünk a kalendáriumban Vízkereszt – Epiphania ünnepe. Keleten a III. századtól, Nyugaton a IV. századtól ünnepeljük. Az ünnep napja mindig január 6. volt. Az ünnep tárgya Jézus megjelenése:
•    születése (karácsony későbbi ünnepe)
•    Isteni küldetésének megjelenése a Jordánnál
•    Isteni hatalmának kinyilvánulása a kánai menyegzőn (Innen van a házszentelés szokása, amint Jézus jelenléte megszentelte a kánai házat)
•    Ma az Egyház liturgiája Jézusnak főleg a napkeleti bölcsek s a pogányok előtt való megjelenésére vonatkozik.

Ez az ünnep mindig parancsolt ünnep volt. Az elmúlt évtizedekben a magyar katolikus püspöki kar rendelkezése értelmében Vízkereszt ünnepét - amennyiben hétköznapra esett - “áttették" vasárnapra. Tavaly azonban úgy rendelkezett a püspöki kar, hogy a napján, azaz január 6-án tartsuk meg.

 

Tovább

Áldott karácsonyt és boldog új évet!

Diákjainknak és szüleiknek, tanár kollégáinknak, iskolánk minden dolgozójának, öregdiákjainknak és barátainknak áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk! A Krisztusban felragyogó istenismeret alakítson át mindannyiunkat a következő esztendőben!

 

Tovább

Testvériskolai pályázatok a 2014/15-ös évben

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium testvériskolai programjának keretében pályázatokat hirdet a 2014/15-ös tanévre. A gimnázium diákjai az alábbi iskolák vendégdiák-helyeire pályázhatnak január 17-ig (a meschedei kiírás is itt olvasható).

 
USA
Saint Vincent College (Saint Vincent Archabbey, Pennsylvania; 2 diák, 7 hónap)
Woodside Priory School (Woodside Priory, California; 1 diák 1 tanév)
 
Anglia
Ealing Abbey (2 diák, 1-1 hónap)
 
Németország
Ettal (2 diák, 1 tanév)
Metten (3 diák 1-1 hónap)
Meschede (2 diák, 1 tanév) - németül és magyarul
 
A pályázatokat a Gimnázium titkársága gyűjti. Beadási határidő: 2015. január 9-16 (az egyes pályázatoknál különböző!).
Az egyes pályázati felhívások és feltételek a helyre kattintva letölthetők. A nyelvtanári bizottsággal való beszélgetésekre január közepén kerül sor.
A fentiek nem vonatkoznak a meschedei és ettali pályázatra. Az érdeklődők további részletekért keressék Konrád atyát.
 
 
Pályázati űrlapok:
Jelentkezési lap (magyar, ezt minden pályázathoz csatolni kell)
Adatlap (az angol nyelvű pályázatokhoz)
Adatlap (a német nyelvű pályázatokhoz)

 

A korábban meghirdetett testvériskolai pályázatok eredménye:

  Ealing Metten Ettal Meschede Saint Vincent Woodside
2006-2007   Borsos Gergely   Szabó Tibor    
        Kozma Zoltán    
2007-2008 Csaba Bálint Meszes Márton   Kocsis Krisztián Márkus Gergely  
    Nagy Péter Csaba   Ambrus Zoltán Káplár Péter  
2008-2009 Kovács Lóránt Horváth Mihály Borsos Gergely Katona Gábor   Tóth Róbert
    Szijártó Balázs   Kulcsár Ádám    
2009-2010 Kubinyi Márton Szegedi Domonkos   Vavrovics Máté Kovács Lóránt  
  Stamler Ferenc Soma Salamon András   Knáb Tamás Tóth Gergely  
2010-2011 Tarnai Zoltán Hegedüs Márton   Magyaros László Csaba Bálint   
  Gheorghita Christian Dávid Kerényi Tamás   Valach Milán Varga Benedek  
2011-2012 Nyári Norbert Jére Gergő Horváth Mihály Fodor Ádám Bolvári Ferdinánd Máté Bori Gergely
  Ihárosi Dániel Nemcsók Zoltán Silye Sándor Szijártó Balázs Feldhoffer Márton  
    Rajna Keve        
2012-2013  Fodor Dániel Böhm Róbert Ujszászi Kristóf Hegedüs Márton Tarnai Zoltán Lovász Levente
   Vadas Ágoston Rácz Boldizsár Újszászi Martin Grécs Ádám Gheorghita Christian Dávid  
    Milbik József        
2013-2014  Telek Máté Andrónyi Tamás Bayer Ádám Kerényi Tamás Káplár Áron Tamás Ambrus
   Csernyik Zsombor Balázs Péter Bolvári Csaba Rajna Keve Hakkel Tamás  
    Matusek Márton        
2014-2015     Kerekes Attila Böhm Róbert Vadas Ágoston  Kondé Márton
      Sas Alexander Varga Gábor Kovács Márton  
        Czétényi Gellért    
 
Gratulálunk a kiutazó diákjainknak és sok sikert kívánunk a további pályázatokhoz!

 

Tovább

Karácsonyvárás

Az otthoni ünnep előkészítése a karácsonyváró közös éneklés. Szokásosan hazautazás előtti este 8-kor kezdődik a gimnázium tornatermében. Diákjaink verset mondanak, a 12.B-sek betlehemest adnak elő. Együtt énekel az iskola. A 2014-es év utolsó gimnáziumi estéjén készült fotók megtekinthetők alább.

 A másutt ritkán hallható karácsonyi népdalok gazdag gyűjteménye itt, akkordokkal ellátott kottájuk pedig itt.

A 2014-es utolsó gyertyagyújtáson és a karácsonyi éneklésen készült képek megtekinthetők az alábbi képre kattintva.

 

A 2013-as gyertyagyújtáson készült képek megtekinthetők az alábbi képre kattintva.

gy_1 gy_2 kv_1 kv_2 kv_3 kv_4 kv_5 kv_7 kv_8 kv_9 kv_10 kv_11 kv_12 kv_13 kv_14 kv_15 kv_16 kv_17

 Fotók: Horváth Tamás

Tovább

Szalagavató Ph'15b

Az idén érettségiző 12.B osztály szalagavatójára december 16-án, kedden került sor a Bazilikában, majd a nyúli Szél Fiai étteremben. Szentmise keretében imádákoztak a maturandusok egymásért, a könyörgések után tűzték fel a szalagokat, majd Nyúlon került sor az ünnepi vacsorára. Képek alább. Isten éltesse a végzős évfolyamot!

 A szalagok megáldásának szövege itt olvasható.

gy_1 gy_3 gy_4 gy_5 gy_6 gy_7

 

Tovább

Vívóvizsga

2014. december 10-én került sor a vívóvizsgára, amelyen kezdő iskolai és délutáni vívóink mutatták be tudásukat diáktársaik, a tanári kar, főapát úr és a bencések előtt. Jelen volt Polgár Pál a Magyar Vívó Szövetség főtitkára is. Részletek és képek alább.

A vívóvizsgán a délelőtti iskolai oktatásban részt vevő hetedikesek, valamint a délutáni egyesületi edzésre járó kezdő csoport vett részt. A csoportokat a haladó vívók vezették. Forgószínpad-szerűen, öt állomáson folytak a vizsgafeladatok.  A pannonhalmi vívásról itt olvashat részletesen. A vívóvizsgán készült képek megtekinthetők ide kattintva.

A vizsga menete

1. helyszín: célgimnasztika - 8 ütemű célgimnasztikai gyakorlat

első ütem:alapállásból (torna) ugrás terpeszállásba, második ütem: terpeszállásból ugrás alapállásba, 8 ütemen keresztül, minden szökdelésre negyed karemelés (bal kar oldalsó középtartás, 2. jobb kar oldalsó középtartás, 3. bal kar magas tartás, 4. jobb kar magas tartás, 5-8 ütem visszafelé.
Három kísérlet: 3 pont, ha egyszer, vagy kétszer sikerül  + 1 pont, ha mind a háromszor hibátlan. Vizsgáztató: 3-4 haladó vívó

2. helyszín: pénz a sarok alatt, kitörés végrehajtásakor a pénz előre csúszik
Három kísérlet: 1 pont, ha egyszer, vagy kétszer sikerül, ha mind a háromszor hibátlan + 1 pont.
Vizsgáztató: 3-4 haladó vívó

3. helyszín: a leejtett kesztyűt a vívónak el kell kapnia
Három kísérlet: 2 pont, ha egyszer, vagy kétszer sikerül, ha mind a háromszor hibátlan + 1 pont.
Vizsgáztató: 3-4 haladó vívó

4. helyszín: vívólépésben áthaladni az ugrálókötél alatt

5. helyszín: egyszerű lábgyakorlatok

1/1.     lépés előre,
1-2.     lépés hátra
1/3.    kitörés,
1-4.    lépés előre-kitörés

 

Tovább