Bencés Öregdiák-nap 2015

Szeretettel várjuk öregdiákjainkat az idei jubileumi találkozón 2015. május 30-án, szombaton. Iskolánk 75. tanévének alkalmából minden generációból hívtunk vendégeket, akik az ő nézőpontjukból emlékeznek vissza tematikusan a múltra. A nap a bazilikában 11 órakor kezdődő szentmisével kezdődik, és előreláthatólag 17.30 ér véget. Gyertek minél többen, ebédre is a vendégeink vagytok!

Program

11.00: közös liturgia a bazilikában

Utána a Sivatag – Tájkép és szakrális tapasztalat c. időszaki kiállítás megtekintése, majd ebéd (sör-virsli).
Hardi Titusz igazgató dedikálja Algériától Pannonhalmáig c. interjúkötetét.

14.00: Várszegi Asztrik főapát előadása Kelemen Krizosztom főapát „iskolapolitikája” – a pannonhalmi gimnázium alapítása címmel.
15.00: Párhuzamos beszélgetések a kezdeti időkről:

  • Frontátvonulás, államosítás – Faggyas Janka (1952), Mazgon Sándor (1952, 1954A)
  • Az ötvenes évek – Szalai Béla (1958B)
  • A hetvenes évek – Cséfalvay Gyula (1974A)
  • Iskolatörténet/családtörténet – a Bagó család három generációja: Ferenc (1960B), György (1963B), Attila (1988B), András (11.B), Máté (10.B), Márton (9.B)

16.00: Párhuzamos beszélgetések a közelmúltról:

  • A Flóris-kupa története – Pap Károly (1971B), Gáspár Péter (1987A)
  • Civil a pályán – Szalayné Kürthy Judit, Nényei Pál (1993B)
  • Királyok a várban – farsangi királyok – Szabó Elemér (1992A)

17.00: Hortobágyi Cirill perjel előadása az apátság jelenéről és a közeljövőről

Tovább

Serdülő kosarasaink KIDS-sikere

Ezüstérmet szerzett iskolánk legfiatalabb kosárlabda csapata, a 13-14 éves korosztály. A KIDS KUPA 22 éve az esztendő záró versenye a katolikus iskolák számára. Az idén, az országos labdajátékok versenyt Győrben rendezték, május 16-án, szombaton.

Az egész napos versengésben 3 megnyert mérkőzéssel jutottunk a döntőbe, ahol a szentendrei ferencesek csapatával játszhattunk. Most minimális különbséggel bár, de jobban sikerült ellenfelünknek az utolsó mérkőzés. Minden dicséretet megérdemel a csapat, egész nap lelkesen, odaadóan játszottak a fiúk!

Csapatunk tagjai voltak:

Baldauf Gáspár, Barcza Zsigmond, Barth Zsigmond, Barna Márton, Czémán Róbert, Drozdík Csaba, Láng Rudolf, Lei Márton, Loósz Balázs, Paulicsek Ádám, Petőházi Bence, Smikál Balázs

 

 

Tovább

Öregdiák kosaras siker

Iskolánk öregdiákjai alkotta profi kosárlabdacsapatunk sikeresen szerepelt az MKOSZ megyei bajnokságában. Az alapszakasz 12 fordulója után (12/6-os győzelmi mutatóval) a 7. helyen álltunk, majd ezt követően a most hétvégén rendezett rájátszás két győztes mérkőzése már az 5 . helyet jelentette a bajnokságban. Köszönjük, és gratulálunk!

Szép siker ez, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a 2006. óta érettségizett pannonhalmi diákok sok év kihagyás után, az első idényükben jutottak idáig. A csapat tagjai voltak: Ba Milán, Belák Benjámin, Borián András, Deák Péter, Hári Péter, Horváth Gergely, Hyross László, Juhász Máté, Kiss Balázs, Kulcsár Ádám, Lábady Balázs, Lator Zsolt, Nagy Gergő, Nagy Miklós, Ribiánszky Péter, Soós Mihály, Tóth László, Vecsey Vince, Yang Zijian Győző. Edző: Erdőssy István

 

Jövőre folytatjuk!

 

Tovább

Rovni István fizikus péntek esti előadása

2015. május 15-én 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében

Rovni István
fizikus

tart előadást

Fúziós fejlesztések tudományos szemmel
és fissziós energiatermelés Pakson
címmel.

Az előadás a fúziós és fissziós energiatermelés egy-egy kutatási, illetve technológiai irányvonalába ad
bepillantást. Egyrészt röviden ismerteti az ITER projektet, amely egy nemzetközi összefogásban
megvalósuló tudományos kísérlet a fúziós energiatermelés demonstrálására. Az előadó röviden
beszámol saját kutatásairól, melyeket a passzív neutrondiagnosztika területén végzett. Másrészt szó lesz
a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásának aktuális állásáról és technológiai kihívásairól.
Rovni István a MVM Paks II. ZRt. Nukleáris Osztályának reaktorfizikus szakértője.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább

Diák orgonahangverseny a szülői látogatáson

2015. május 10-én, vasárnap 15.30-kor a Gimnázium tanulóinak orgonahangversenye a Bazilikában.

 A műsorban

Bach, Bélier, Beller, Franck,

Larriu, Lefébure-Wély, Piazza,

valamint Vierne művek szólalnak meg.

 

Közreműködnek:

Beller Barnabás, Bérczesi Tamás, Bori Dániel,

Knáb András, Németh Ambrus, Rácz Boldizsár,

Szálkai Ádám, Urbanics Tamás

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Tovább

Várpalotai Viktor csütörtök (!) esti előadása

2015. május 7-én, csütörtökön 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében
 

Várpalotai Viktor
közgazdász
 

tart előadást

Magyarország növekedési kilátásai
Közgazdászok a köz szolgálatában
címmel.

Várpalotai Viktor közgazdász a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és
elemzés igazgatóságának főosztályvezetője.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább

Együttműködési megállapodás Pannonhalma és a Magyar Vívó Szövetség között

2015. április 22-én az iskolai vívásoktatás bevezetésére vonatkozó megállapodást írt alá Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, valamint Titusz atya, Budapesten a Práter utcában. Az ünnepélyes alkalmon iskolánk vívói vívóbemutatót tartottak.

A Magyar Vívó Szövetség 2013 óta jelentős erőfeszítéseket tesz a vívás, a legsikeresebb magyar olimpiai sportág bázisának növelése érdekében. Egyik legfontosabb eszköze ebben az „Iskolai vívás – Vívás az iskolában” program, amelynek keretében egy-egy iskola diákjai délelőtti, testnevelés órai keretek között, egyesületi-szakosztályi szakmai támogatással ismerkedhetnek a sportággal. A program sikerét mutatja, hogy mára nyolcvan intézmény mintegy kétezer fiatalja vesz részt az iskolai vívásban, ami által néhány év alatt megduplázódott a vívók száma hazánkban. A most megkötött megállapodás értelmében a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott mindkét iskolában, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, valamint a Szent Benedek Gimnázium tanintézményeiben megkezdődik a vívás délelőtti oktatása. Ez azt jelenti, hogy az 1500 fiatal oktatásával foglalkozó két intézményben évente mintegy háromszáz új diák ismerkedik meg heti egy vagy két órában a sportág alapjaival. A szakmai hátteret Pannonhalmán a QPAC BDSE vívó szakosztálya, Budapesten a Törekvés, illetőleg a Törökbálinti TTC biztosítja.
A Magyar Vívó Szövetség, valamint a Pannonhalmi Főapátság iskolái között megkötött együttműködés azért jelentős, mert megmutatja, hogy a sportág felekezettől és világnézettől függetlenül képes összekötni a civil szféra intézményeit. Továbbá mintául szolgálhat további, állami és egyházi fenntartójú oktatási intézmények számára. Egyedülálló abban, hogy egy teljes iskolahálózatban bevezetik a vívás iskolai oktatását.
A Szent Benedek Gimnázium Práter utcai tornatermében megtartott, vívóbemutatókkal  egybekötött sajtótájékoztatón Titusz atya a vívósport testet és szellemet egyaránt megszólító erejéről beszélt. Az aláíráson megjelent továbbá a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Nagy Tímea, az iskolai vívás program védnöke.
Az egyházi iskolákban – így a bencés rend által fenntartott intézményekben is – nagy hagyománya van a vívósportnak.  Az egykori esztergomi bencés gimnáziumban kezdte a vívást Pézsa Tibor, olimpiai és világbajnok; Szennay András egykori pannonhalmi főapát budapesti bencés diákként ismerkedett meg a sportággal, amelyet harminckét éves koráig aktívan gyakorolt. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban 2006 óta van lehetőségük a diákoknak a sportággal ismerkedni. A 2014-2015-ös tanévben már hatvan diák, az iskola diákságának 20%-a jár vívásedzésre három edző vezetése mellett. Pannonhalmán az új tornacsarnokot a sportág igényeinek megfelelően szerelték fel. Az iskola kulturális programsorozata keretében pedig legutóbb Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó tartott előadást a diákságnak.
 

Forrás: Pannonhalmi Főapátság, MTI
 

Tovább

Toldi Gergely péntek esti előadása

2015. április 24-én 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében 

Toldi Gergely
tart előadást

Áramlási citometria a kutatás és a gyógyítás szolgálatában
címmel.

Az áramlási citométer napjainkra az orvosi kutató- és gyógyító munka egyik elengedhetetlen eszközévé
vált. A készülék másodpercenként több ezer sejt elemzésére alkalmas, elsősorban immunológiai és
hematológiai betegségek diagnosztizálására használható. Jól példázza, hogyan fonódik össze a kutatás és a
gyógyítás gyakorlata az orvosi tevékenység során.
Toldi Gergely az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályának orvosa.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább

Ballagás 2015

Május 1-jén került sor a gimnázium ballagására, ötvennyolc érettségiző diákunk vett búcsút az iskolától, tanároktól, diákoktól, bencésektől. A ballagási beszédek és a fényképgaléria alább.

A ballagási fotók ide kattintva nézhetők meg.

Beszédek:

Topa Lukács (11.A)
Kovács Fülöp (Ph'15b)
Hardi Titusz igazgató

Búcsúztató beszéd
Topa Lukács (11.A)

    Kedves hozzátartozók, kedves tanáraink, diáktársaim, kedves előttünk járó tizenkettedikesek!
    Íme, eljött a 2015. évi ballagás napja is. Most ti ballagtok el iskolánkból. Bár előttetek már nagyon sokan elballagtak, ez itt mégis más egy kicsit. Most ti hagytok itt minket, és mi búcsúztatunk el benneteket.
    Hat illetve négy évet töltöttetek el Pannonhalmán. És ha egy pillanat erejéig szabadjára engeditek a fantáziátokat, talán felderenghet előttetek az iskolánk úgy, mint egy fészek. Egy nagy fészek, amelybe hat illetve négy éve fiókaként bekerültetek. Talán elsőre kicsit ijesztő volt, amikor harminc idegen fiúval, két prefektussal, és sok fekete ruhás szerzetessel itt hagytak titeket a szüleitek. Biztosíthatlak benneteket, hogy meg volt rá az okuk. Ugyanis ez egy fészek, ahol a fiókák védett körülmények között kipróbálhatják magukat. Megismerkedhetnek társaikkal, és felkészülhetnek a nagy repülésre. A fészek védelmére itt nagy hangsúlyt fektetnek. Gondoljatok csak többek között a mágneskártyára vagy a tűzjelzőre.
Ahogy a fiókák a fészekben, úgy ti is össze voltatok zárva társaitokkal. Igaz hogy eleinte harmincan kellett egy hálóban lakni, de a türelem és a kitartás meghozta gyümölcsét, és tizenegyediktől már csak négyesével kellett békében meglenni egy szobában. De azért a harmincas hálónak is megvoltak a maga előnyei. Ott jöttek létre az első barátságok, ott nem hagytátok egymást aludni, és ott beszélhettétek meg, hogy mennyire nem akartok másnap felkelni. Így a fészken belül lassan kialakult a saját közösségetek, az osztály. E közösség kialakulásának szerves részei voltak még a foci közbeni veszekedések, az ebédlő előtti tülekedés vagy a dolgozatok alatti súgások is.
A fészek sokszor próbára tett titeket. Ez alatt kiderült, megérdemlitek-e, hogy itt bontsatok szárnyat. Az elrepüléshez nélkülözhetetlen jó testi kondíciót a menza, néha a szó szoros értelmében sokszínű ételei biztosították. Többek között most a zöld színre gondolok. Ám ez is megedzett titeket, kitartóbbak lettetek. Nem mellesleg ti azon kevesek közé tartoztok, akik még a hajdani embargó ellenére is képesek voltak lebukás nélkül meleg-szendvicset sütni. Aztán ilyen próbák voltak még a nulladik testnevelés órák, a szombati tanítás, a 40 napos ittlétek egyhuzamban és a stúdiumok végeláthatatlan sora. De ti egytől-egyig sikerrel vettétek a kihívásokat.
Gondolom nektek is feltűnt a pannonhalmi fészek egyik sajátos vonása, hogy csak, és kizárólag fiúk alkotják az iskola diákságát. Biztosíthatlak titeket, hogy ez a fészek szélén túl nem így van. De tudjátok, az az érdekes, hogy ennek ellenére és ezzel együtt is bizony majd visszakívánkoztok ide.
Mind e mellett sok, elsőre megmagyarázhatatlan szabályt is be kellett tartanotok. Ezek közül nem csak az épületen belüli telefonálás tilalma sarkalt titeket arra, hogy homlokegyenest ellene tegyetek a házirendnek. Hanem ilyen volt a lifthasználat tiltása is. Nem is említve a stúdium alatti alvást a hálókban. De gondolom, mostanra már tudjátok, hogy a fejetek felett keringő prefektusok, akik az éjjel használt telefonokra lestek, nem azért töltötték veletek azt a kimondhatatlanul sok időt, hogy megkeserítsék a mindennapjaitokat. Nem; ők csak irányt mutattak, hogy a fészekhez méltó madárként repülhessetek el. Arra neveltek, hogy ha majd a magasban szárnyaltok, és letekintetek az alattatok kitárulkozó világra, akkor észrevegyetek mindent: a legkisebbtől a legnagyobbig. A részlettől az egészig. És ahogy látjátok, most itt álltok a fészek szélén, az utolsó simításokra várva.
    Pannonhalma tehát védelmet és lehetőséget nyújtott számotokra, hogy kibonthassátok a szárnyatokat. Ez a fészek 1000 éves. Sok szelet látott már. És ezzel ara tanított titeket, hogy képesek legyetek majd minden viharban a felhők fölött maradni. Lehet, hogy most egyszerűnek tűnik az iskola elhagyása, sok szempontból szabadabb életet élhettek majd a fészek határain túl. Viszont eszetekbe fog jutni, amikor a sokadik pótstúdiumot tartjátok magatoknak a zéhákra készülve, amikor egy bevásárlás alkalmával megláttok egy guriga papírt a polcon, hogy az itt rátok erőltetett keretek nem is keretek, hanem irányjelzők voltak. Kívánom, hogy ezeknek az irányjelzőknek a segítségével a fészket elhagyva jó irányba szeljétek a levegő végtelenjét.
Jó szelet, jó repülést!
Vissza az oldal tetejére
 

 

Ballagási beszéd
Kovács Fülöp (Ph'15b)

Kedves ballagók és ti, akik most itt vagytok mellettünk!

    Olyan, mint egy erdő. Az ösvény véget ér. Állunk és remeg a térdünk. Szél. Hűsít. Nem tudjuk, mi van az erdőben. Látunk embereket, akik integetnek a fák közül. Állunk, és nem megy. Én sem tudok elindulni. Hátranézünk. És akkor látjuk az ösvényt.
   
Az utat, melyen idáig jöttünk. Be van nőve mohával. Néhány helyen hiányzik a tégla, néhol billeg a kő, de vezet valahová. Minden elemére porszemként tapadt egy-egy emlék. Rengetegen tapostak már rajta. Most megnyugtat a látványa.
   
Emlékszem, az elején még féltem. Ott álltam. Rátettem a lábamat, stabilnak tűnt. Emlékszem, akkor is vissza kellett nézzek, hogy elbúcsúzzak az otthontól. Belekapaszkodtam, de a lábam gépiesen megindult. Egy idő után már csak a levegőt markolásztam. Tudtam, hogy menni kell, maradni nem lehet.
   
Egyedül sohasem voltam. Többen mentünk. Csoportokban. Néha le-lemaradoztunk, de még azt is együtt. És voltak olyanok, akik már többször megjárták. Ők vezettek, tudták hova visz, és el is mondták. Mi nem tudtuk. És nem hittünk nekik, ha könnyebb volt nem hinni. Ott lebegett a levegőben a kérdés: miért higgyünk?
   
Emlékszem, egyszer megingott alattam egy kő. Mérges lettem, és belerúgtam. Fájt. Ez még jobban feldühített. De ott ütköztem először bele a világba.
   
Most már hat-négy év alatt könnyebb, hogy menni kell. Fejlődni, érni az idővel. Most már arra is könnyű válaszolni, hogy akkor miért kellett hinni a vezetőinknek. Egyszerű. Mert mi magunk nem tudtunk még semmit. Hogy minek ez a sok kő.
   
Mindenki, aki most a ballagók között áll maga is megjárta ezt az ösvényt. Amikor még idejöttünk, gyermekek voltunk, és tudtuk, hogy valahogy meg kell találni egy felnőttebb énünket. Tanulásra, barátokra számítottunk. De nem csak ennyi történt. Pannonhalma vállalta, hogy úttá válik előttünk. Nem fog vinni minket az ölében, de mindig mutat egy irányt melyben elindulhatunk, ha akarunk.
   
Nehéz lenne elmesélni azt, hogy mi történt velünk itt. Az arborétumi labirintust mindenki ismeri. Megindulunk rajta, s az visz minket körbe-körbe, jó hosszan. Néha közelebb vagyunk a titokzatos célhoz, néha távolabb. De lassan-lassan mindenki eljut a közepéhez. A közepén pedig nincsen semmi. Csak mi vagyunk.
   
A beszélgetések labirintusa. Amikor a teásbögre mellől nézett ránk egy szempár. Kérdezett, hallgatott, sírt velünk és nevetett.

És a közösség labirintusa. Az elszakadás után egymásba kapaszkodtunk, rá kényszerítve arra, hogy elfogadjuk, lassan megértsük egymást. Most is ide térünk vissza.

Beléptünk a tudomány labirintusába is. Egy rendszer alakja kezdett körvonalazódni előttünk. Aztán összedőlt. Megint felépítettük.
   
És közben egy másik labirintus formái sejlettek föl a távolban minden többin túl…
   
Most teljesítenem kell egy kötelességemet. Ilyenkor mindig olyan sután és erőtlenül hullanak ki belőlem a szavak. Érthető is, hiszen annyira nehéz kimondani. Tudom, hogy Pannonhalma nem tökéletes. Az útban vannak hibák. És néhány helyen a tégla is hiányzik, de ezen az úton mentünk hat-négy éven keresztül. Ezen az úton kísértek minket azok, akiknek most el szeretnénk mondani.
   
Elmondani az osztályfőnöknek, prefektusoknak. Nem az apáinkká váltak. Hanem mellénk léptek. Az évek során szőttünk pár ősz szálat hajukba. Az utolsót épp most, mikor búcsúzunk.

Ugyanígy el kell mondani a tanároknak. A padban ültünk, ők pedig a tábla mellett álltak, amikor megérkeztünk. Most már nem így van.

El kell mondani a szerzeteseknek is, akiknek sokszor zajos szomszédsága voltunk… Próbára téve őket hittanórákon, magánbeszélgetéseken. Mindig volt legalább egy olyan, aki készen állt, ha szükség volt rá. Hogy mindig volt egy olyan.

A szüleinknek is el kell mondani. A búcsúzásoknál mi tudtuk, hogy fáj. Ők pedig azt tudták, hogy így lesz jó.

És el kell mondani nektek is, fiúk, most mikor búcsúztattok. A farsang, a mikulásműsor. Néha azt éreztük, hogy túl sokat adtunk, de tudjátok ezt csak így lehet, csak így érdemes. És erre ti tanítottatok meg minket.

Lassan feltörekszik egy rövid szó a torkomon. Nem fejez ki mindent, de nem is tudok mindent egyszerre kifejezni. Inkább sután és erőtlenül kimondom: köszönjük.
   
Visszafordulunk. A remegés a lábainkban alábbhagyott. Az erdő már nem tűnik olyan sötétnek. Utoljára veszünk egy nagy levegőt. Kifújjuk. A lábam gépiesen fölemelem. Egy utolsó visszapillantás. Egy mosoly. Elindulunk…

Pannonhalma, 2015. május 1.
Vissza az oldal tetejére

 

Igazgatói beszéd
Hardi Titusz OSB

Kedves Főapát Úr, kedves Kollégák, kedves Vendégeink: rokonok és jó barátok, kedves diákok, kedves Ballagók!

Különös esemény a pannonhalmi ballagás. Miután éveken át várja a diák, hogy kikerülhessen innen, végre szabad lehessen, akkor kelhessen fel amikor kedve támad hozzá és ne lebegjen előtte rémálomként a reggeli csengő, amit ha lekés, akkor végig kell ácsorognia egy egész stúdiumot, amit még a padra borulva is nehéz kibírni; amikor felsejlik előtte, hogy mostantól már nem a csengőszó fogja beosztani a napját, a nap 24 órájában be lesz kapcsolva a telefonja és attól sem kell félnie, hogy egy kis éjszakai kockulás miatt elveszik a mobliját és mehet közmunkázni; amikor végre a lányok is elérhető közelségbe kerülnek és nem az ablakból kell sóvárogva bámulnia a tavasszal rövidülő szoknyákat, amikor már nem a menzán kell jól laknia, mert annyi burgert és hamot ehet amennyit csak elbír a pénztárcája, 
Akkor valami különös érzés lesz úrrá rajta. Valami fájdalom-szerű szomorúság, bizonytalansággal kevert elérzékenyülés és annak a megsejtése, hogy valami véget ért abból, ami eddigi létezésének elidegeníthetetlen részét képezte.
És be kell vallanunk, kedves ballagók, hogy nemcsak rajtatok, hanem rajtunk, a tanáraitokon is valami különös érzés lesz úrrá. Ilyenkor szokatlanul, különösen csillan meg a fény a szemünk környékén.
Hogy is van ez? Akkor nem kéne elmennetek és minden megoldódik? Nem erről van szó. Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből olvasom. A helyzet olyan tanév végi, osztálykirándulás-szerű esemény, hajón mennek le a Dunán. Idézek:
“Uramisten, gondolta Medve, hogy megszoktam őket.
Uramisten, gondolta, tulajdonképpen micsoda lappangó, rejtett, megbízható boldogság ez, velük lenni. Igazán kinyalhatják..., de ha ez a vén marha most beleesne a korlátról a vízbe, utána ugranék, mint a mindennapi kenyeremért. Nem is a szép szeméért. De hát össze vagyunk kötözve.“
Azt hiszem ezt siratjuk. Még akkor is, ha szemérmesen nem mondjuk ki hangosan: “hogy megszoktam őket. Micsoda lappangó, rejtett, megbízható boldogság ez, velük lenni.”
Mostanra, amikor el kell mennetek, világossá válik, hogy otthon vagyunk Pannonhalmán. Azzal a biztonsággal, belső bizonyossággal alakíthatjuk napjainkat, hogy történjék bármi is, akár essek bele a vízbe, biztos lesz másik három, aki azonnal utánam ugrik és ki fog húzni. Itt mostanra ismerem és értem az engem körülölelő világot. Az ott odakint ismeretlen. És mert ismeretlen egyszerre tölt el félelemmel és kelti fel bennem a kiváncsiságot, a megismerés vágyát. Itt bent minden olyan otthonosan ismerős és érthető. Itt értem a világot és ki tudom fejezni magamat benne. Hogy klasszikust idézzek: megtanultatok pannonhalmiul beszélni. Akkor hát mi lesz most, amikor a fészekből kirepültök a szélrózsa minden irányába, külföldön és kis hazánkban, az óceánon túl és innen; mi lesz most, el kell vágni az összekötő köteleket? Megint Ottlikot idézem:
“De hát össze vagyunk kötözve. … Tejsav vagy gyanta, valami kitermelődött izomlázból, sebekből, sárból, hóból, életünk gyalázatából és csodáiból; valami kenyérízű, ami nélkül most már nehéz volna meglenni.”
Kedves Fiúk! Össze vagytok kötözve és bár meg lehet próbálni elvágni e köteleket – nem szabad! Ezeregy láthatatlan szál köt össze titeket, végérvényesen összetartoztok. És ebben hatalmas, nyugodt erő van. Bárhol is leszel, bármilyen helyzetbe is kerülsz, kell hogy tudd: mindig számíthatsz osztálytársaidra és a Hegyre. Szent Márton Hegyére, az itt élő bencés közösségre, az Alma Materre; mert míg ti szétszéledtek, mi maradunk és visszavárunk. Az örömben is, amikor büszke boldogsággal mutatod majd be leendőbelidet és a megpróbáltatás napján egyaránt.
Tejsav vagy gyanta, valami kitermelődött Horváth tanár úr túlélő túráiból, Konrád atya lelkes magyarázataiból, Czakó tanár úr higgadt tekintélyéből, a focikból és a Qperekből, a szent mártonokból és a farsangokból, a péntek estékből és a mozikból, a stúdiumok rengetegéből, Zoli séf menzájából, a várkörből és a bazilikából, a tápi estékből és az osztálykirándulásokból, veszekedésekből és kiengesztelődésekből, rácsodálkozásokból és barátságokból valami, ami nélkül most már olyan nehéz meglenni. Valami kenyérízű.
Annak a kenyérnek az íze, ami a mindennapi. Ami élhetővé teszi az életet, egyszerre felülről kapott ajándék, kegyelem, nem érdem – és az a kenyér, amelyért ugyanakkor megdolgoztunk. Hiszen melyiktek érdemelte meg a másik akárhány osztálytársát, melyik osztályfőnök, prefektus, tanár érdemelte ki, hogy olyan tanítványokat kapjon, mint amilyenek ti voltatok? Mindez kegyelem. És erőfeszítés. Hiszen hiába az osztálytárs, ha nem akarsz vele találkozni, mert nincs az a barátság, amely megszületne odafigyelés, rácsodálkozás, kiengesztelődés és újrakezdés nélkül; és nem válik tanítvánnyá senki sem a hétköznapok izzadsággal, vesződéssel is terhelt munkája nélkül.
Mindennapi imádságodban időnként úgy is imádkozd majd az Úr imáját, ahogy azt Medve teszi a regényben. Megint idézek:
“Medve is elhallgatott. Aztán gondolt egyet, felém fordult, és elkezdte mondani a Miatyánkot, talán hogy ezzel szereljen le, vagy békítsen ki, vagy értesse meg magát. "Add meg a mi mindennapi kenyerünket ma... mindenkinek, a Bébének, Szeredynek, Zsoldosnak, és akkor már nekem is, mert akkor mégis fontos, én is ott akarok lenni, megszoktam a vén hülye pofájukat..."
Abban a tejsavban vagy gyantában, ami most már végérvényesen összeköt titeket, benne vannak a bazilikában eltöltött órák is. Benne vannak a ki tudja hányszor elmondott miatyánkok. Olykor-olykor ne átalld, ne szégyelld csöndben vagy hangosan tovább szőni a miatyánk szavait:
„Add meg a mi mindennapi kenyerünket ma, mindenkinek, a C.S.nek, a Mesternek, Kotinak, Reményinek, Faltumnak és Csivi Bának és persze, akkor már nekem is.“
Kedves Fiúk! Ne higgyétek, hogy a történet most véget ér. Nem is azt mondom, hogy most kezdődik, de azt állítom: folytatódik. És akkor lesz a helyén ez a történet, ha ma pontosan határozod meg a helyzetedet; mint ahogy a tájfutáson: csak akkor tudsz tájékozódni, ha tudod, hogy hol vagy,
Mert hát össze vagytok kötözve, Tejsav vagy gyanta, valami kitermelődött izomlázból, sebekből, sárból, hóból, életetek gyalázatából és csodáiból; valami kenyérízű, ami nélkül most már oly nehéz meglenni.
Kedves Ballagók!
Isten veletek!
Vissza az oldal tetejére
 

Tovább

Érettségiző diákjaink bérmálása

2015. április 12-én, Húsvét II. vasárnapján bérmálta meg Asztrik főapát úr 33 végzős diákunkat. Fotók alább.

Asztrik főapát úr homíliájában a vendégségről beszélt. Diákjaink négy vagy hat évig a monostor vendégei voltak. A monostor lakói, szerzetesek és diákok pedig mind vendégek - egy életre - Jézus Krisztus asztalánál. Az útrakelés, ballagás, érettségi vizsga előtt az Eucharisztia kenyere és Isten lelke különleges húsvéti vendégeskedés - mondta főapát úr.

Képek megtekinhetők ide kattintva. Fotó: Horváth Tamás.

Tovább

Tanulmányi sikerek

A latin nyelvi OKTV döntőjében Telek Máté 7., Drozdík Álmos 16. és Telek András 17. lett. Tamás Ambrus 29. lett a kémia és 33. a matematika OKTV-n, Marek Vince pedig 1. helyezett lett a TUDOK történelem kategóriájában. Tóth Donát 18. az olasz, Bódy István 33. a biológia, Telek Máté 10. és Halász Bence 28. a földrajz, Telek András 9. a filozófia OKTV-n. Az Irinyi János Kémiaversenyen Ernyey Dániel 5., Borzsák István 44., a Savaria Országos Történelemversenyen Csengei Zoltán 3. lett. Ernyey Dániel az Arany Dániel Matematikaversenyen 16., Rátkai István az Országos Sakk Diákolimpián 6. lett. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak!

 

Tovább

Atlétáink győzelme a KIDS országos döntőjében

2015. márc. 28-án iskolánk atlétái megvédték a KIDS országos bajnoki címüket. Mindhárom csapatunk győzedelmeskedni tudott szombaton délután, Balassagyarmaton, a mezei futóversenyen. Gratulálunk!

 

A 4. korcsportot képviselték: Babják András, Baldauf Gáspár, Kaposi Jeromos, Paulicsek Ádám, Smikál Balázs és Drozdík Csaba
Az 5. korcsport tagjai: Andrónyi Márton, Bodó Bálint, Marsó Máté, Schumicky Vencel, Kele Ádám és Török Tamás
A 6. korcsportban pedig Andrónyi Tamás, Berecz Levente, Kovács Bálint, Németh Bence és Sebestyén Bence képviselte iskolánkat.

Egyéni eredmények:
4.kcs.: Drozdík Csaba (II.)
5.kcs.: Andrónyi Márton (II.)
6.kcs.: Németh Bence (I.), Berecz Levente (III.)

A csapatok most gőzerővel az áprilisi diákolimpia országos döntőjére koncentrálnak! Hajrá fiúk!

 

Tovább

Csapatunk 2. lett az Amatőr Kosárlabda Diákolimpián

Iskolánk kosárlabda csapata 11. alkalommal jutott be az amatőr kosárlabda diákolimpia országos döntőjébe. Ebben a kategóriában olyan iskolai csapatok vesznek részt, ahol a diákok kizárólag iskolai keretek között kosárlabdáznak, és legalább két éve már nem léptek pályára egyesületi igazolt játékosként. A döntőben csapatunk nagyszerű játékkal ezüstérmet szerzett. Gratulálunk!

Nagyon nehéz utolsó hetek után keltünk útra Miskolcra, hiszen a megyei döntőt nyerő csapatból öt játékos nem vehetett részt az országos döntőn. Sokan tamáskodtak, hogy elszálltak az esélyeink a jó szereplésre, de a fiúk, a CSAPAT másképpen gondolta.

Diákjaink csodálatos közösség erényeit felmutatva, hősiesen küzdöttek, vették az akadályokat papíron jobb csapatok ellen. Az elődöntőben csak az utolsó pillanatban sikerült egy kosárnyi előnyt szerezni, majd a döntő mérkőzésen  ezt az utolsó 2 pontot sajnos nem mi dobtuk.
Idén ezüstérmet szereztünk. Szép volt fiúk, gratulálunk!

A csapat tagjai:

Barcsák Bálint XI.b, Berente Miklós XI.a, Bódy István XI.b, Fejér Domonkos XI.a, Kovács Balázs X.a, Kovács Zsombor XII.b, Marxer Benedek XI.a, Szabó Péter XII.a, Szalai Dávid XII.B, Tamás Ambrus XII.a, Tóth Máté IX.b, Vámosi Filip X.a.

 

XIII. AMATŐR KOSÁRLABDA DIÁKOLIMPIA® V-VI. KORCSOPORT
„Zsíros Tibor Emlékverseny” 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ EREDMÉNYEI
Miskolc, 2015. március 27-29.

Az első versenynap programja 2015. március 27. (péntek)
13.40 Fiú C/1-C/4 Szeged, Radnóti Pannonhalma, Bencés 18:33
17.50 Fiú C/2-C/4 Zalaegerszeg, Zrínyi Pannonhalma, Bencés 20:32

A második versenynap programja 2015. március 28. (szombat)
Elődöntő: 16.00 Fiú Miskolc, Földes - Pannonhalma, Bencés 20:22

A harmadik versenynap programja - 2015. március 29. (vasárnap)
12.00 Fiú 1-2. helyért Pannonhalma, Bencés - Debrecen, DE Kossuth 18:20

 

Tovább

Palestrina - Miserere

Március 27-én, pénteken a szerzetesközösség Miserere-imádságán a Gimnázium kórusa Palestrina Misererejét énekelte. A felvétel meghallgatható ide kattintva.

 

Tovább

Bartók-emlékkoncert

2015. márc. 27-én, pénteken 17.30-kor a Díszteremben Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából iskolánk diákjai és zenetanárai adnak koncertet.

 

Tovább

Horn Ildikó péntek esti előadása

2015. március 27-én 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében

Horn Ildikó
történész
tart előadást

Ádáz ellenfélből a legjobb barát
Báthory István és Bekes Gáspár kapcsolata
címmel.

Báthory István és Bekes Gáspár a 16. századi Erdély két legtehetségesebb politikusa volt. János Zsigmond uralkodása
vége felé mindketten arra törekedtek, hogy a gyermektelen uralkodó örökébe léphessenek. Szinte mindenben egymás
ellentétei voltak: származásban, vallásban, politikai nézeteikben, karrierépítésükben, habitusukban és értékrendszerükben
is. Az előadás kettejük harcát mutatja be a politikai intrikáktól a fegyveres konfliktusokon át a váratlan végkifejletig,
amikor új politikai környezetben és szituációban kibékültek és megtanultak eredményesen együttműködni. Mindeközben
képet nyerhetünk a korabeli Erdély és Lengyelország politikai, társadalmi és vallási viszonyairól is.
Előadónk Horn Ildikó történész, az ELTE BTK tanszékvezető egyetemi docense.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább

Varga Tamás gordonkaművész koncertje

2015. március 18-án, szerdán 17-kor  a BAZILIKÁBAN

Varga Tamás

(gordonka)

 

ad koncertet.

 

Varga Tamás a világ egyik leghíresebb zenekarának, a szomszédos Bécsi Filharmonikusoknak a szólócsellistája.

 

Műsor:

J. S. Bach: G-Dúr szvitt szólócsellóra BWV 1007

Ligeti György: Szólószonáta

Jacques Ibert: Ghirlarzana

J. S. Bach: d-moll szvit szólócsellóra BWV 1008

 

Minden érdeklődőt szeretettel

 hívunk és várunk!

 

 

 

Tovább

Versenyeredmény

Matusek Márton (11.A) megnyerte a nemzetközi németversenyt Sankt Pöltenben. Felkészítő tanára Simon Éva, gratulálunk!

 

 

 

 

Tovább

Szilágyi Áron péntek esti előadása - fotókkal!

2015. március 13-án 20.00 órakor a Gimnázium Teleki-termében

Szilágyi Áron
olimpiai bajnok (kard egyéni, London, 2012)

tart előadást

Egy kardvívó pályája

címmel.
Miként lett a kardvívás minden idők legeredményesebb magyar sportága? Miként lesz az ember olimpiai bajnok? Mi volt
a legnagyobb akadály? Mit jelent reklámfilmben kardozni Darth Vaderrel? Hogy lehet valaki élsportoló és két egyetem
hallgatója?
Szilágyi Áron (*1990) a Fazekas Mihály Gimnázium matematikai tagozatán érettségizett 2008-ban, 2010 szeptemberétől az Eötvös Loránd
Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán a nemzetközi tanulmányok alapképzési szak hallgatója. Angolul és franciául beszél,
matematikából országos versenyeken ért el kiemelkedő eredményeket. 2012-ben felvételt nyert a Károli Gáspár Református Egyetem
pszichológia szakára.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

FOTÓK ide kattintva elérhetők.

Tovább

Március 15-ei ünnepi népzenei koncert

2015. március 15-én, vasárnap 20.00 órakor a Gimnázium dísztermében

a Heveder-Üsztürü zenekar
erdélyi népzenét játszik.

A fellépő zenészek alkalmi formációja az Üsztürü és a Heveder zenekarok tagjaiból áll.
Az Üsztürü 1992-ben alakult Kolozsváron, a Heveder pedig 2002-ben Sepsiszentgyörgyön. Az Üsztürü
korábban, a Heveder jelenleg is a Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekara. Mindkét együttes rendszeresen
muzsikál táncházakban, néptánc táborokban, fellép Európa számos országában és Észak-Amerikában. Az
Üsztürü tagjai Magyarországon, a Heveder zenészei Erdélyben élnek, polgári foglalkozásuk mellett muzsikálnak.
A zenekar tagjai: a Hevederből Fazakas Levente (hegedű) és Fazakas Albert (brácsa), az
Üsztürüből Major Levente (hegedű), Szász József (brácsa, cimbalom) és Száz Lőrinc (nagybőgő,
ütőgardon).

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Tovább