A Pannonhalmi Főapátság levéltár-pedagógiai terének kialakítása

A PANNONHALMI FŐAPÁTSÁGI LEVÉLTÁR PEDAGÓGIAI TERÉNEK KIALAKÍTÁSA MEGTÖRTÉNT

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Főapátsági Levéltárában történt beruházás a tervezettek szerint megvalósult. Az oktatóterem olyan modern technológiával lett felszerelve, melynek segítségével egyedülálló, ritka dokumentumokat, mint például hazánk talán két leghíresebb oklevelét, a pannonhalmi kiváltságlevelet és a tihanyi alapítólevelet is módunkban áll eredeti formájában megmutatni látogatóink számára. A projektet az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatta, közel 50,00 millió Ft vissza nem térítendő támogatással.

A „Hétpecsétes titkok nyomában” című projekt keretében sikerült létrehozni egy minden elvárásnak megfelelő oktatótermet. A fejlesztés eredménye már a 2014-es év tavaszán látszódott a látogatói létszám tekintetében is. A „Hétpecsétes titkok nyomában” címmel beadott TIOP-1.2.2-11/1-2012-0015 azonosítószámú pályázat keretében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákebédlője alatti, éveken át hasznosítatlan tereket átalakítva két, digitális táblával, projektorokkal, számítógépekkel és hangtechnikával ellátott, oktatóteret hoztunk létre. Itt fogadjuk a levéltár-, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező csoportokat.

Levéltárunk régi problémája volt a megfelelő pedagógiai terem hiánya, ugyanis a levéltári anyagunk utáni nagy érdeklődés ellenére csak maximum 10 fős csoportokat tudtunk fogadni a levéltárban, a nagyobb csoportok érkezésekor a foglalkozásokhoz, bemutatókhoz ideiglenes megoldásokat kellett választanunk. A terem elkészülte tehát régi problémánkra nyújt megoldást. Az eredmény már tavasszal, az osztálykirándulások időszakában látható volt, hiszen többen keresték levéltár-pedagógiai foglalkozásainkat.

Mivel a terem légállapota szabályozható, a dokumentumokat alkalomadtán eredetiben is meg tudjuk mutatni. Minden év augusztus 20-án kiállítjuk hazánk két leghíresebb oklevelét, a pannonhalmi kiváltságlevelet és a tihanyi alapítólevelet. Eddig ezt csak a könyvtárteremben tudtuk megtenni, de itt messze nem voltak ideálisak a feltételek. Először idén, 2014-ben tudjuk megfelelő körülmények között fogadni a látogatókat. Míg az elválasztható tér egyik felében az okleveleket lehet megtekinteni, a másik részben három alkalommal is tájékoztatást nyújthattunk az oklevelekről.

Projekt címe: Hétpecsétes titkok nyomában. A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár pedagógiai terének kialakítása.

Projekt azonosítószáma: TIOP-1.2.2-11/1-2012-0015

Projektmenedzser: Dr. Dénesi Tamás, a Főapátsági Levéltár igazgatója

Projekt megvalósulásának helyszíne: 9090, Pannonhalma Vár 1.

Megítélt vissza nem térítendő támogatás: 49.996.527 Ft

 

Galéria: Levéltár-pedagógiai terem