A Pannonhalmi Főapátság Szent Adalbert Szociális Otthonának akadálymentesítése (NYDOP)

A Pannonhalmi Főapátság a világörökség és a hazai műemlékvédelem kiemelt fontosságú épületegyüttese, ahol a Szent Adalbert Szociális Otthon is működik.
Az Otthon akadálymentesítését ennek megfelelően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által meghatározott mértékben kellett megvalósítani, ugyanakkor az akadálymentesítési munkák során törekedtünk az elvárások minél teljesebb körű betartására.

Az épületegyüttesben egyetlen helyen lehetett az akadálymentesség követelményeit kompromisszumok nélküli lifttel ellátni. Ezt a régi, mintegy 30 éves – a mai követelményeknek szinte semmiben meg nem felelő – lift cseréjével oldottuk meg.

Az egyes, műemlékileg kiemelten védett épületrészek között az ajtókat automatizáltuk a mozgásukban korlátozott lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében.

A szociális otthon földszinti és emeleti vizesblokkjainak teljes átépítésével biztosítottuk a minden előírást kielégítő mellékhelyiségek meglétét, megadva az esélyegyenlőséget minden mozgásában korlátozott ember számára.

A közösségi termeket a hallássérült emberek számára indukciós hurkok telepítésével akadálymentesítettük, a monostor belső udvarán új akadálymentes parkolót alakítottunk ki és infokommunikációs szempontból akadálymentesítettük a honlapunkat.

A projekt megvalósítását 2010 októberében kezdtük el és 2011 márciusában fejeztük be.
A projekt összköltsége 47.255.939 Ft volt, amelyhez 40.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk az NYDOP-5.1.1/C program keretében.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A pojekt neve:

„A Pannonhalmi Főapátság Szent Adalbert Szociális Otthonának akadálymentesítése”

Kedvezményezett:

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság

Elérhetőség: 9090 Pannonhalma, Vár 1.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség:

http://www.nfu.hu/

Közreműködő szervezet:

VÁTI Nonprofit Kft. Nyugat-dunántúli Területi Iroda Sopron

Elérhetőség: 9400 Sopron, Verő József u. 1.

www.vati.hu

Irányító hatóság:

Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága

www.nfu.hu/rop_ih