A Pannonhalmi Gyógnövénykert komplex turisztikai fejlesztése, a Világörökségi Helyszín megközelítését szolgáló új gyalogos útvonal kialakítása (GINOP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 I 12 I 11.

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság

 

Sajtóközlemény

A MAGYAR BENCÉS KONGREGÁCIÓ PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG KONZORCIUMI PARTNEREIVEL EGYÜTT támogatásban részesült,

„A PANNONHALMI GYÓGYNÖVÉNYKERT KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE, A VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN MEGKÖZELÍTÉSÉT SZOLGÁLÓ ÚJ GYALOGOS ÚTVONAL KIALAKÍTÁSA” CÍMŰ projEKT MEGVALÓSÍTÁSÁRA.

 

A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázati felhívására. A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely beépül a meglévő turisztikai kínálatba. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, melyhez a pályázó konzorcium 950 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A projekt célkitűzése, hogy a Pannonhalmi Főapátság által őrzött és képviselt kultúra, továbbá a szerzetesi hagyomány, valamint a helyszín történeti, természeti és tájtörténeti értékei is minél több ember számára hozzáférhetőek, bemutathatóak legyenek. A helyszín tulajdonos-fenntartója a Szent Benedek Regulája alapján működő szerzetesi közösség egyedülálló folytonossággal tartja fenn történelmi távlatból is az európai kultúra egyik élő központját.

 

A turisztikai fejlesztés közvetlen célja a Főapátság területén fekvő gyógynövénykertben folyó munkálatok, elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása.

A beruházás során megvalósul Pannonhalma városközpont és a Főapátság fizikai és kulturális-turisztikai összekapcsolása az úgynevezett Gesztenyés Horog gyalogút rehabilitációja által, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvényt alakítanak ki.

A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújítják a levendula-lepárlót, valamint kialakítanak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt is. A projekt része még egy illatmúzeum és egy gyógynövényszárító.

Az Officina Sancti Martini Kozmetikum Manufaktúra épületében a monostor ősi receptúráin alapuló kozmetikai termékek készítésével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szélesebb körű információátadás biztosítására interaktív idegenvezető alkalmazást is kifejlesztenek. Új elemekkel bővül a teázó és a bemutatótérként is funkcionáló múzeumpedagógiai foglalkoztató.

A beruházásnak köszönhetően néhány éven belül éves szinten várhatóan 22 ezer fővel bővül a látogatók száma.

 

A projekthez kapcsolódóan a támogatási szerződést megkötötték, a konzorcium megkezdte a kivitelezési munkák előkészítését, a kivitelezés várhatóan 2018 tavaszán indul.

 

A projektről bővebb információt a www.bences.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

kommunikacio@osb.hu