Biomassza fűtőmű létesítése a Pannonhalmi Főapátság hőellátására (KEOP)

A teremtett világ megőrzését kaptuk feladatul


Öt hónap rekordidő alatt készült el a pannonhalmi arborétum levendulás kertjében az a biomassza erőmű, melynek megtermelt melegét már élvezhetik a monostorban. Az apátság ezer éves küldetését és gyakorlatát folytatja akkor, amikor mintát és példát ad környezete számára a természet értékeinek megóvására, az emberbarát technológia alkalmazására.

2009. november 19-én ünnepélyes keretek között tartották meg a projekt zárórendezvényét, ahol az érintettek, valamint a sajtó képviselői testközelből is megtapasztalhatták a beruházás eredményeit. A káros széndioxid-kibocsátás csökkentése, s a gazdaságosabb energiagazdálkodás érdekében biomassza fűtőmű létesült a Pannonhalmi Főapátságban, valamint gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósításával igyekeznek az energiaellátás hatékonyabbá tételére.

Keresztény embernek kötelessége úgy gondolkodni, hogy a teremtett világ megőrzését kapta feladatul — kezdte köszöntőjét Várszegi Asztrik főapát, aki hangsúlyozta, hogy a pályázati lehetőségen túl jóakarat és szaktudás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a környezetkímélő és költségmegtakarításos biomassza üzem, mely a monostor hőigényének hatvan százalékát képes biztosítani.

Az országosan is egyedülálló fűtőmű éves üzemeltetési költsége 11 millió forint, faapríték-igénye 1100 tonna. A folyamatos ellátást az apátsági gazdaság szőlészetéből és levendulásából idekerülő venyige, levendulaszár, kertészeti hulladék teszi ki, valamint a Kisalföldi Erdőgazdálkodástól érkező, hosszú távra leszerződött fanyesedék — írja beszámolójában a régió vezető napilapja, a Kisalföld.

A közösség energiaszükségletének minél nagyobb arányú fedezésére megvalósították a gázmotoros kapcsolt hő- és energiatermelést is a Világörökség részét képező területen. A beruházás értékét mutatja, hogy az apátság fűtésének rezsiköltsége az eddigi egyharmadára csökken majd. Írja helyszíni beszámolójában a Győri Közélet városi hetilap.

A jelen sikereivel nem érik be Pannonhalmán: a jövőre már újabb tervet szövögetnek, mely a szél- és a geotermikus energiát hasznosítja.

Az átadáson a Kormányt Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter képviselte.

A projekt adatai:

Biomassza fűtőmű létesítése a Pannonhalmi Főapátság hőellátására
KEOP-4.1.0-2008-0042

A projekt alapadatai:

Kedvezményezett: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság
A projekt kezdete: 2009. június 25.
A projekt vége 2009. december 31.
A megvalósítás helye: Nyugat-dunántúli Régió; Pannonhalma
A teljes elszámolható költség: 366.389.070 Ft
A támogatás összege: 183.194.535 Ft

Az átadás sajtóanyaga letölthető innen.