DVD

Pannonhalma

Ez az első olyan film a pannonhalmi szerzetesközösségről, ami a Főapátság (Kulturális és Turiszti­kai Igazgatóságának) kifejezett megbízásából készült.

A filmben jó néhány szerzetes is megszólal, vallanak életükről, munkájukról, és szó esik olyan kérdésekről, amik bizonyára sokakat foglalkoztatnak.

Néhány ezek közül: Mi a bencés szerzetesség sajátossága? Mi a meghívottság? Milyen viszonyban áll a szerzetes a világgal? Mi a szerepe az imádságnak a monostor és az ott élők életében? Különb ember-e a szerzetes, mint más? Mit jelent a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség ma? Ki az apát a közösségben? Mi a szerepe a munkának a bencés szerzetes életében? Mi a borászat, gyógylikőr és gyógytea helye a bencés hagyományban? Mit tekint a pannonhalmi közösség a saját kulturális feladatá­nak és küldetésének?

A film rövid (15 perces) verziójának megtekintésével kezdődik minden turistacsoport pannon­halmi látogatása. A hosszú (45 perces) verzió DVD-n került kereskedelmi forgalomba.

A filmhez angol és német szinkron, francia, olasz, orosz és japán felirat készült.
Fényképezte és szerkesztette: Kovács Bodor Sándorpannonhalma_dvd2

Arcus Temporum II-VI. DVD

2010 augusztus 21. és 23. között hetedik alkalommal került megrendezésre az Arcus Temporum Pannonhalmi Müvészeti Fesztivál.
Visszatekintésként az idén DVD jelent meg az elmúlt évekről. A film nagyjátékfilmnyi időterjedelemben idézi fel az öt dokumentált fesztivál emlékezetes pillanatait - az arcokat, a hangokat, a találkozásokat és a helyet. A filmben megszólalnak az eddig meghívott kortárs zeneszerzők: Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Valentin Silvestrov, Bent Sorensen, és tavalyi vendégünk: Giya Kancheli. Mindannyian arról beszélnek, hogyan hatott rájuk a monostor, s hogy mindaz, amit igazában a koncerttermek és stúdiók világában képzeltek el, hogyan szólalt meg egy apátság alapvetően más rendeltetésű tereiben.

arcus_dvd1