Gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósítása a Pannonhalmi Főapátságban az energiaellátás hatékonyabbá tételére (KEOP)

Ezer éves értékekkel a zöldebb jövőért

Az apátság ezer éves küldetését és gyakorlatát folytatja akkor, amikor mintát és példát ad környezete számára a természet értékeinek megóvására, az emberbarát technológia alkalmazására.

2009. június 25-én ünnepélyes keretek között mutatták be a nagyközönségnek és a sajtó képviselőinek a Pannonhalmi Főapátság két újabb nyertes európai uniós projektjét. A káros széndioxid-kibocsátás csökkentése, s a gazdaságosabb energiagazdálkodás érdekében biomassza fűtőmű létesül a Pannonhalmi Főapátságban, valamint gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósításával igyekeznek az energiaellátás hatékonyabbá tételére.

Várszegi Asztrik főapát szerint a biomassza fűtőmű nemcsak a monostor gazdasági érdekeit szolgálja, hanem hozzájárul az üvegházhatást okozó széndioxid kibocsátásának a csökkentéséhez is. Ráadásul az apátságot évente százezer ember látogatja, őket is megismertetik a bioenergia előnyeivel, s különböző tájékoztatókkal, a fűtőmű-rendszer bemutatásával környezettudatos gondolkodásra próbálják rábírni őket. Írja helyszíni beszámolójában a Győri Közélet városi hetilap.

"Gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósítása a Pannonhalmi Főapátságban az energiaellátás hatékonyabbá tételére" projekt bemutatása

Az Európai Unió nagyra törő célokat tűzött elé maga az energiapolitika és az éghajlatváltozás területén: 2020-ig 20%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 20%-ra kívánja növelni a megújuló forrásból előállított energia részarányát, és 20%-os energia megtakarítást kíván elérni. A kapcsolt villamos energiatermelés igen fontos szerepet játszhat e célkitűzések teljesítésében, hiszen egyértelműen hozzájárul az energiaellátás biztonságához és fenntarthatóságához, és nem utolsó sorban a környezet állapotának javításához.

A gázmotoros áramtermelésnek története van Pannonhalmán, hiszen egy kevésbé korszerű, de hasonló géppel már rendelkezett az Apátság, amely szükségáramforrásként működött, amelyet most korszerűsítenek, és növelik az energiafelhasználás hatékonyságát. Az új gép előnye, hogy folyamatosan tudják használni és az áramszükséglet közel 80 %-át innen nyerik majd. Ráadásul a termelődő hő szinte teljes egészében biztosítja a használati meleg vizet a hatalmas épületegyüttesben. A gázmotorral évente kereken 693 MWh villamos energia termelhető, ami évi több mint 26 millió forint megtakarítást eredményez a Főapátság számára. A támogatással együtt 7 évre csökken a beruházás megtérülési ideje, s évente 455 tonnával mérsékli a széndioxid kibocsátást, ami a 15 éves várható élettartamra számítva összesen közel 7000 tonnát tesz ki.

Az új energiaforrásokat a régi kazánközpontok közelébe, a levendulás ösvény mellé álmodták meg. Kovács István a beruházás vezető tervezője a Kisalföld napilapnak adott interjújában így fogalmaz: "a kéményeken olyan tiszta levegő távozik majd, melyet szinte belélegezni lehet".

A projekt adatai:

Gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósítása a Pannonhalmi Főapátságban az energiaellátás hatékonyabbá tételére projekt
KEOP-5.1.0-2008-0043

Kedvezményezett: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság
A projekt kezdete: 2009. június 25.
A projekt vége 2009. október 31.
A megvalósítás helye: Nyugat-dunántúli Régió; Pannonhalma
A teljes elszámolható költség: 48.233.220 Ft
A támogatás összege: 23.692.158 Ft