Hajlék... kortárs művészeti kiállítás az Apátsági Múzeum és Galériában

 

Ajánló és köszöntő

A Pannonhalmi Főapátság 2017-ben, a Közös ház évében a Magyar Elektrográfiai Társasággal közösen mutatja be Hajlék… című időszaki kiállítását a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria falai között. A tárlaton 60 művész közel 100 digitális alkotása tekinthető meg. Az igen gazdag kifejezési módokkal megalkotott művek azt mutatják be, ki hol talál hajlékot vagy menedéket, ahol megpihenhet, meditálhat, élhet és tevékenykedhet. Vagy éppen a hajlék hiányát − a hajléktalanságot, hontalanságot – jelenítik meg drámai és groteszk alkotások.

Minden egyes mű a szerzők sokszínű, egyéni világáról ad képet – hol drámaian, hol költőien, humorral vagy éppen groteszk módon, rejtőzködve vagy nyíltan színt vallva; alapokat, kapaszkodókat, megnyugvást keresve; helyet építve magának, melyet a síkból és a térből, a földből és univerzumból különít el vagy sajátít ki.

A modern képzőművészet terrénumában megjelenő technikai eszközök, találmányok egyre jelentősebb szerepet kapnak. Használatuk olyan kifejezési eszközökhöz juttatják a művészeket, amelyek által árnyaltabban, változatosan, új megközelítési irányokat kijelölve gazdagítják a művészi önkifejezést, segítik a modern vizuális nyelvezet megújulását.

Szeretettel ajánlom figyelmükbe a tárlatot, ahol megosztjuk a hajléklánc rajzolatát, bekapcsolódhatnak és tovább folytathatják a rajzot, kiegészíthetik, gazdagíthatják a saját élményvilágukkal.

A kiállítás 2017. június 2. és október 1. között látogatható a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában.

Haász Ágnes
Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a MET elnöke, a kiállítás társkurátora

 

Letöltkető plakát itt.