Krónika

Megújult a Bencés Monostor környezete

Határidőre, 2006. decemberében elkészültek a Pannonhalmi Főapátság környezetrendezési munkálatai. A beruházást a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében az Európai Unió
támogatta.

A megszépült helyszín egyik leglátványosabb eleme a főbejárat előtti tér felújítása. A parkosítás, a díszvilágítás teljesen új arculatot kölcsönöz a területnek. Különleges eleme az ellipszis alakú, kicsit megemelt kert, ami a tűzivíz-tározót fedi.

A Főapátság belső udvara szépívű bazaltkő burkolatot kapott, és bokrokkal, virágokkal szegélyezett út vezet a Bazilika bejáratáig. A monostort övező vársétány, az un. várkör is teljesen megújult. A korábbi gidres-gödrös földút helyett jól járható felületű, szegélyes, széles sétaút létesült. Az út mentén kényelmes, faburkolatú padokat és más utcabútorokat helyeztek el, valamint a vársétányon körben a tájhoz illő növényeket, fákat ültettek. A sportpályát, ami egyben a szabadtéri programok helyszíne is, szintén átalakították, parkosították. A két sor ülőhellyel ellátott helyszín nagyobb lehetőséget kínál rendezvényekhez.
A fejlesztés eredményeként szép környezet, a világörökséghez méltó helyszín jött létre, ami örömet szerez nemcsak az idelátogató vendégeknek, hanem a Főapátságban élőknek, az itt tanulóknak és itt dolgozóknak egyaránt.

Mindezért köszönet illeti a kivitelezőt, a Mozaik-Classic Kft. dolgozóit és vezetőit, és mindazon belső- és külső munkatársat, akik munkájukkal hozzájárultak a megvalósításhoz.

Külön meg kell említeni a Főapátság beruházási osztályának és gazdasági osztályának szakembereit, akik odaadó és felelősségteljes munkájukkal gördülékennyé tették a folyamat
előre menetelét.

A főbejárat előtti tér részlete

A főbejárat előtti tér távlati képe

A Főapátság belső udvarának részlete

A Főapátság belső udvara az olasz kapuval

A főbejárat előtti tér az Arborétum kapujával

Vársétány részlete

Vársétány pihenő

Távlati kép a Vársétánnyal és a rendezvény helyszínnel

 

Európai Bizottság Strukturális Alapjaira vonatkozó honlapok:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség weboldala
Regionális Fejlesztés Operatív Program weboldala