Lelkigyakorlatok

Csend kurzus - 2014. július 28–31. - Pannonhalma

Miért vágyunk a csendre, és miért félünk tőle? Mi tör elő lelkünk mélyéről, amikor csendben maradunk? Mi köze van a csendnek az imádsághoz? Ezekre a kérdésekre keressük együtt a választ.

Vezeti:
Dr. Palotai Gabriella pszichiáter
Varga Mátyás bencés atya

Helyszíne és időtartama:
Pannonhalmi Főapátság, három és fél nap

 

Jelentkezés:
"Nyári lelkigyakorlat 2014” H-9090 Pannonhalma, Vár 1.
E-mail: hivatal@osb.hu
vagy:
Classis Human Kft.
H- 9025 Győr, Kereszt u. 3-5. Tel./Fax:+36 96 517-995
E-mail:classis@classis.hu

Jelentkezéskor adja meg: nevét, korát, postai (ill. e-mail) címét és telefonját, valamint kérjük, hogy néhány sorban fogalmazza meg, miért választja ezt a képzést. A csoport indításához legalább 6 jelentkező szükséges; a maximális csoportlétszám 15 fő.

A kurzus tartalma:

Növekvő ingerözön, az életünket behálózó események, akciók és a nyilvánosság különféle szintjei jellemzik mindennapjainkat. A rohanás az eseményekkel, a teljesítés, az elvárásoknak való megfelelés, a szerzés gyakran eltereli figyelmünket önmagunkról, életünkről, nehézségeinkről, kérdéseinkről.
Belső utazásra hívjuk a résztvevőket, ahol lecsendesedve ráhangolódhatunk a bennünket leginkább foglalkoztató kérdésekre, az identitás alapfelvetéseire: ki vagyok? hova tartozom? merre haladok? mely értékeket követek?
A program legfontosabb eleme az elcsendesülés, a belső folyamatok megtapasztalása.

Fókusz: mindenki saját magának jelöli ki. Élete mely kérdései foglalkoztatják, hova tart, milyen változás előtt áll, esetleg mi akadályozza ezen a belső úton.

A csendre vágyunk - és a csend elől menekülünk.
Környezetünk zajai nem egyszer fárasztanak, nyugtalanítanak bennünket. Azt hisszük, ha lenne egy kis csend, egy kis nyugalom, mindjárt másként tudnánk átgondolni a napot, az előttünk álló feladatot, az életet. Amikor meg véletlenül ránk köszönt a rég óhajtott háborítatlanság, zavarba jövünk, megijedünk, és gyorsan bekapcsoljuk a tévét vagy lázas telefonálásba kezdünk...
A pszichiáter és a szerzetes jelenléte talán biztonságot ad, hogy olyan utakon is el merjünk indulni, ahol idáig nem jártunk, vagy azokon az ösvényeken is végig merjünk menni, ahonnan eddig még mindig visszafordultunk.

 

Csatolás: