Likőrök

Az ezer éves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése. A Bencés Likőrcsalád különlegessége, hogy a jellemzően finomszeszből készült kommersz likőröktől eltérően Agárdi alma- és cigánymeggypálinka alappal készülnek, és nincs bennük mesterséges aroma vagy színanyag. A Bencés likőrök ugyanazzal a technológiával készülnek, mint az Agárdi pálinkák, és a likőrök esetében ugyancsak elsődlegesen fontos a tiszta gyümölcs- és gyógynövénytartalom. A Bencés likőrök termelése ízek és összetevők szerint különböző: míg a gyógynövény és keserű likőröket szárított alapanyagokból — ezért évjárattól és idénytől függetlenül — készítik, a meggylikőrt a mindössze 3 hétig érő, kizárólag friss gyümölcsből — a meggyszezon végén (júliusban) megvásárolt — készletből állítják elő. A likőrcsalád tagjait a minőségi italok kedvelőinek ajánlják: a gyógynövény és keserű likőröket elsősorban aperitívként, a különleges, tiszta aromájú meggylikőrt pedig édességhez.

A receptek története

A likőrök gyártásának eredete a szerzetesek által gyógyító szándékkal készített teakeverékek előállítására vezethető vissza. Ezek, illetve forrázataik nem voltak eltartható italok. Az alkímia fejlődése során fejlesztették ki később a desztillálást; ezzel az eljárással a szerzetesek már eltartható gyógynövénykivonatokat, ún. tinktúrákat készíthettek. Az eltarthatóság mellett az alkoholos kivonatok fontos előnye az volt, hogy az illóolajok kioldásával komplexebb gyógyhatást biztosítottak a teákkal szemben. Ezen tinktúrákból fejlődött ki az alkohol ipari gyártásának kialakulása után a likőripar, mint élvezeti cikkeket előállító élelmiszeripari ágazat. A Bencés likőrök hagyományairól több forrásból is tájékozódhatunk. Lancsics Bonifác bencés szerzetes 1687-ben írott "Libellus Medicinalis pro diversis morbis curandis vel vitandis" című kéziratos műve több mint száz receptet tartalmaz betegségek esetére, és tanácsokat is ad betegség megelőzési céllal. Reisch Elek bencés szerzetes 1735-ben datált, szép kiállítású "Initium sapientiae est timor Domini" mottójú kéziratos könyve gazdag gyűjtemény. A több mint hatszáz receptet — köztük csaknem ötvenféle gyógynövény alapú tea és alkoholos gyógyital összetételét — tartalmazó könyvecske a bencés rend kiterjedt gyógyító munkájáról tanúskodik.

A Bencés likőröket készíti, palackozza, és forgalmazza:

Agárdi Pálinkafőzde Kft.
H-2484 Agárd, Sreiner tanya
Tel.: 0036/22/579-164
E-mail: agardi@agardi.hu
Web: www.agardi.hu