Van egy kert - 2012

Útikalauz monostori kertekhez

Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban

 

Kurátor: Szilágyi Klára

 

Ráébredésünk a bennünket körülvevő természetre egyidős velünk: maga a kert sem más, mint a természet ember alkotta leképeződése. A Pannonhalmi Főapátság ez évi időszakos kiállítása bemutatja ember és kert kapcsolatának stációit, a beleszületéstől a tudatos használaton át a ma is zajló elszakadásig; megragadva azokat a mozzanatokat, amelyek a kihasználás és leigázás zsákutcáján túlmutatva a visszatalálás lehetőségét keresik.

A kert ugyanakkor rendkívül gazdag jelentéstartalmú szimbólum is, amelynek egyetemes történetében a tudáshoz való viszonyunk is tettenérhető: míg a középkor kolostorkertjei a szimbolikus tudás kifejeződései voltak, az újkor kertjei pedig az enciklopédikus műveltség közvetítőivé váltak, addig mai kertjeinkben nem jelenik meg érdemben a tudás átadásának gyakorlata.

Az installáció a kiállítás terét az apátság falain túlra nyitja, útmutatót adva nem csak Pannonhalma, hanem Majk, Zirc és Bakonybél monostorkertjeinek felkereséséhez is, bemutatva e kertek értékeit, a kerteket létrehozó embereket és gondolatokat.