Szerzetesek - Archívum

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója

Asztrik főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az ünnep hatodik évfordulójának liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Liturgikus napirend az Arcus Temporum fesztivál napjaiban

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál programjának vázát a szerzetesközösség imaórái adják. Az alábbiakban a liturgikus napirend olvasható 2018. augusztus 24-28. között.

Nagyboldogasszony

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére

Az Intelmek Pannonhalmán

Szent István király szellemi végrendelete eleven hagyományként van jelen Pannonhalma monostorában. Fiához, Imre herceghez írott, és feltehetőn bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit a monostoralapító király ünnepének estéjén évről-évre egy színész és egy improvizatív zenész - az idén Tóth Szabolcs és Znamenák István - tolmácsolásában hallgathatjuk meg.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Augusztus 15. - Szűz Mária mennybevétele

Augusztus 15-én az Istenszülő elszenderedését ünnepli az egyház. Az alábbiakban a bazilika liturgikus napirendje olvasható.

Liturgikus rend augusztus 3-9. között

Szerzetesközösségünk augusztus 2. és 9. között tanulmányi napokon vesz részt. A bazilika megváltozott liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Kenyértörésre jutni - Liturgikus tanulmányi napok Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközössége 2018. augusztus 2-5. között nyári képzést hirdet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében. Programleírásokkal!

Dávid testvér örökfogadalma

Örömmel közöljük, hogy 2018. augusztus 6-án Koczka Dávid testvérünk örökfogadalommal kötelezi el magát szerzetesközösségünkben.

Imre atya homíliája Szent Benedek ünnepén

Szent Benedek atyánk nyári ünnepén Imre atya tartotta a homíliát. Beszéde az alábbiakban olvasható.

Szent Benedek atyánk nyári ünnepe

Bencés közösségünk július 11-én ünnepli Szent Benedek, Európa védőszentjének ünnepét. Hagyományosan ez oblátus testvéreink beöltözésének és fogadalmának napja is. A napirend az alábbiakban olvasható.

Fitnesz lelkigyakorlat fiataloknak

A Pannonhalmi Főapátság fitnesz lelkigyakorlatot hirdet 18-30 éves fiúknak és lányoknak 2018. július 16-19. között. Fitnesz és bencés spiritualitás, intenzív mozgás és elcsendesedés a Szentírással, bencés szerzetesek és edzők. Szeretettel várunk!

Albin atya a gimnázium új igazgatója

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát úr a szerzetesközösség illetékes rendi fórumainak, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nevelőtestületének megkérdezését követően 2018. május 28-án öt évre dr. Juhász-Laczik Albin atyát nevezte ki a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatójává. Munkájához Isten áldását kérjük, és sok erőt kívánunk!

Elhunyt Botond atya

Forrai Botond atya húsvétvasárnap éjjel elszenderült az Úrban. Temetése 2018. április 10-én 14.30-kor kezdődik a pannonhalmi Bazilikában.

A Szent Három Nap liturgikus rendje

A Szent Három Nap liturgikus rendje a következőkben olvasható.

Papi fitnesz lelkigyakorlat

A Pannonhalmi Főapátság lelkigyakorlatot hirdet olyan szerzetesek, papok, lelkipásztorok számára, akik szeretnének egyfelől az egészséges életmódjuk irányába egy lépést tenni, másrészt a monostor lelki környezetében szeretnének reflektálni kapcsolatukra Istennel és a hivatásukra. A lelkigyakorlat időpontja: 2018. június 26-29.

Spirituális kísérés - Kurzus a főapátságban

A Pannonhalmi Főapátság spirituális kísérés kurzust hirdet 2018 nyarán, amelynek vezetője Dr. Palotai Gabriella pszichiáter és Bokros Márk bencés. Részletek alább.

Bencés hétvége 2018

Tölts egy hétvégét a bencés szerzetesközösséggel, gondolkodjunk el együtt kereszténységen, hivatáson. Időpont: 2018. április 20-22.

A főapátválasztás eredményének bejelentése - FOTÓGALÉRIA

2018. február 16-án 12:00 órakor jelentette be az Apostoli Szentszék, hogy Hortobágyi T. Cirill atya Pannonhalma új főapátja. A sikeres választás és kinevezés hírét Asztrik főapát úr jelentette be a szerzetesközösség, a főapátság munkatársai, vezetői, a plébániák képviselői, valamint a diákság és a tanári kar jelenlétében. Képek az eseményről alább.