Szerzetesek - Archívum

Karácsony és Újév liturgikus rendje

A következőkben a bazilika karácsonyi és újévi liturgikus rendje (december 24 - január 1.) olvasható.

Szent Márton-nap 2018

2018. november 16-án tartottuk a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napját. A Szent Márton-díjat Rolla János Kossuth-díjas magyar hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere kapta. Fellépett az Anima Musicae Kamarazenekar és az Ars Longa Énekegyüttes. Hortobágyi T. Cirill főapát úr beszéde, valamint Rolla János laudációja az alábbiakban olvasható.

Szent Márton ünnepe - 2018

Szent Márton szerzetespüspök Monostorunk, a Bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentje. November 11-én tartjuk liturgikus ünnepét. Vendégünk Varga László kaposvári megyéspüspök. A bazilika és a gimnázium napirendje alább olvasható.

Csendes Szilveszter 2018 - Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Szerzetesközösségünk lelkigyakorlatot hirdet 18-35 éves fiatalok számára Pannonhalmán 2018 Szilveszterére.

Anselm Grün és Tomáš Halík hazánkban

2018. október 17. és 19. között a Főapátság meghívására hazánkban tartózkodik Tomáš Halík cseh pap és vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és szociológiai Intézetének professzora, valamint Anselm Grün münsterschwarzachi bencés szerzetes. Budapesti könyvbemutató, pannonhalmi tanulmányi nap és budapesti egyetemi előadás keretében hit és hitetlenség párbeszédéről gondolkodnak. Részletek alább.

Isten távollétében - Plébánosok és teológusok napja Pannonhalmán

A Kibékülés évében sok szeretettel várjuk diákjaink plébánosait, lelkipásztor testvéreinket, a teológushallgatókat és az érdeklődőket Pannonhalmára, hogy Anselm Grün bencés szerzetes és Tomáš Halík prágai pap és vallásfilozófus vezetésével hitről és hitetlenségről, krízisről és kibékülésről gondolkodjunk. Időpont: 2018. október 18. Program és regisztráció alább.

Fotópályázat a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében fotópályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők a fényképezés művészi eszközével bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. Beküldési határidő: 2018. szeptember 28.

Rajzpályázat a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajzpályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők a képzőművészet eszközével bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. Beküldési határidő: 2018. szeptember 28.

Augusztus 27. - A Bazilika felszentelésének évfordulója

Asztrik főapát úr 2012. augusztus 27-én szentelte fel a felújított Bazilikát. Az ünnep hatodik évfordulójának liturgikus napirendje az alábbiakban olvasható.

Liturgikus napirend az Arcus Temporum fesztivál napjaiban

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál programjának vázát a szerzetesközösség imaórái adják. Az alábbiakban a liturgikus napirend olvasható 2018. augusztus 24-28. között.

Nagyboldogasszony

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére

Az Intelmek Pannonhalmán

Szent István király szellemi végrendelete eleven hagyományként van jelen Pannonhalma monostorában. Fiához, Imre herceghez írott, és feltehetőn bencés szerzetesek által megfogalmazott intelmeit a monostoralapító király ünnepének estéjén évről-évre egy színész és egy improvizatív zenész - az idén Tóth Szabolcs és Znamenák István - tolmácsolásában hallgathatjuk meg.

Liturgikus napirend augusztus 20-án

Az alábbiakban augusztus 20., monostoralapító Szent István királyunk ünnepének liturgikus napirendje olvasható.

Szent István ereklyéjének bemutatása augusztus 20-án

Augusztus 20-án a Bazilikában minden liturgián tiszteletre ki van helyezve Szent István király fejereklyéje. Az imaórák és az ünnepi szentmise után ismertetést is kaphatnak róla a zarándokok és vendégek.

Augusztus 15. - Szűz Mária mennybevétele

Augusztus 15-én az Istenszülő elszenderedését ünnepli az egyház. Az alábbiakban a bazilika liturgikus napirendje olvasható.

Liturgikus rend augusztus 3-9. között

Szerzetesközösségünk augusztus 2. és 9. között tanulmányi napokon vesz részt. A bazilika megváltozott liturgikus rendje az alábbiakban olvasható.

Kenyértörésre jutni - Liturgikus tanulmányi napok Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközössége 2018. augusztus 2-5. között nyári képzést hirdet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében. Programleírásokkal!

Dávid testvér örökfogadalma

Örömmel közöljük, hogy 2018. augusztus 6-án Koczka Dávid testvérünk örökfogadalommal kötelezi el magát szerzetesközösségünkben.

Imre atya homíliája Szent Benedek ünnepén

Szent Benedek atyánk nyári ünnepén Imre atya tartotta a homíliát. Beszéde az alábbiakban olvasható.