Szerzetesek - Archívum

Ökumenikus imahét 2016

A keresztények egységéért végzett imádságba a 2016. január 17-vel kezdődő héten pannonhalmi szerzetesközösségünk is bekapcsolódott.  Január 19-én Szabó István református püspök hirdetett igét. Fotóbeszámoló alább.

Ökumenikus lelkigyakorlat Pannonhalmán

Február 25. és 27. között „Hallgasd meg, ó fiam…” – evangéliumi élet a bencés hagyományban címmel ökumenikus lelkigyakorlatra várjuk a 30 és 60 év közötti egyházi és gyülekezeti szolgálattevőket a főmonostorba.

A Magyar Bencés Kongregáció közleménye a komáromi bencés rendházról

Az alábbiakban Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának közleménye olvasható a komáromi rendház ügyével kapcsolatban.

Gondolatok advent I. vasárnapján

De vajon nem hazudunk-e olykor mi is önmagunknak, amikor a világ dolgait fontosabbnak tartjuk, mint Isten országának építését? Amikor nem teszünk különbséget vagy nem mondjuk ki a különbséget lényeges és lényegtelen, hasznos és felesleges, jó és rossz között? Vagy amikor mi magunk is elhisszük, hogy nincs különbség a menekülőkkel együtt érkező gonosz és a gonosz elől menekülő között, vagy a saját vallását békésen gyakorló hívő és a szélsőséges fanatikus között? Az alábbiakban Márk atya prédikációja olvasható, amelyet advent I. vasárnapján mondott el a pannonhalmi bazilikában.

Szent Márton Vívókupa

2015. november 22-én került sor a Szent Márton Vívókupára a Főapátság, a Gimnázium és a Magyar Vívó Szövetség rendezésében. Képek alább.

Szentmiseközvetítés Pannonhalmáról

2015. november 22-én, vasárnap 10.30-12:00 között a Duna televízió a november 11-i Szent Márton napi szentmisét közvetíti felvételről Pannonhalmáról

Imádság terror idején

Szerzetesközösségünkben a hívek könyörgésében megemlékezünk a párizsi terrorcselekmények áldozatairól. Az alábbi könyörgéseket imádkozzuk.

Fekete Károly református püspök beszéde a Szent Márton Napon

November 13-án, péntek késő délután kezdődött a Szent Márton-nap hagyományos ünnepsége a Főapátságban. Az ünnepség végén Jankovics Marcell vehette át a Szent Márton-díjat. Ünnepi beszéldet mondott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az alábbiakban az ő beszéde olvasható.

Szent Márton ünnepe - Fotóbeszámoló

Szent Márton ünnepén együtt ünnepelt a bencés család. Az ünnepi liturgián készült fotóbeszámoló az alábbiakban tekinthető meg.

Erdő Péter bíboros beszéde a Szent Márton-év megnyitásán

2015. november 11-én Szent Márton ünnepi liturgiájának főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt. Az alábbiakban liturgián elhangzott homíliája olvasható.

Áder János köztársasági elnök beszéde a Szent Márton-év megnyitóján

2015. november 11-én Szent Márton ünnepi liturgiájában Áder János elnök úr nyitotta meg a Szent Márton-évet. Az alábbiakban a Bazilikában elhangzott beszéde olvasható.

Szent Márton liturgia - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

November 11-én 11.00 órakor itt követheti élőben a Szent Márton-év megnyitó miséjét. Főcelebráns Erdő Péter. Díszvendégünk: Áder János köztársasági elnök úr. A közvetítést itt találja.

Szent Márton ünnepe - 2015

2015. november 11-én ünnepeljük monostorunk, a bazilika és a Magyar Bencés Kongregáció védőszentjét, Szent Márton szerzetespüspököt. Közösségünk vendége ezen a napon Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Áder János köztársasági elnök. Ők nyitják meg a Szent Márton-évet. A napirend az alábbiakban olvasható.

Asztrik főapát beszéde Göncz Árpád temetésén

Várszegi Asztrik főapát úr megemlékező beszéde, amelyet Göncz Árpád temetésén mondott, az alábbiakban olvasható.

Fókuszban. Egyházprovokációk

A főapátság kiadásában megjelent Martin Werlen emeritus einsiedelni apát, közösségünk jó barátjának nagy port felverő könyve Fókuszban. Egyházprovokációk címmel. A könyv számos élményt és gondolatot tartalmaz Martin apát úr magyarországi tartózkodásának két hónapjáról is. Az alábbiakban Martin apátnak a vezetői konferencián elmondott előadásának részletei, valamint a könyv bemutatása olvasható.

Csendes Szilveszter 2015 - Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Közösségünk lelkigyakorlatot hirdet 2015 szilveszterére 18-35 éves fiataloknak.

Bencés sírhely megáldása Celldömölkön

2015. szeptember 12-én, szombaton délután került sor Celldömölkön a katolikus temetőben a felújított „Régi bencések sírhelyének” megáldására.

Együttműködés Pannonhalma és az UNICEF között

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és az UNICEF Magyar Bizottság a 2015-16-os tanév kezdetével sikeresen elindította a szakmai irányelveinek megfelelő közös gyermekvédelmi programot. Szeptember 7-én a gimnázium minden diákja az UNICEF Magyar Bizottság Ébresztőóra nevű, hazai iskolák számára kifejlesztett, ingyenes, gyerekjogi programján vett részt.

Imádság a menekültekért

2015. szeptember 2-án, szerdán a pannonhalmi szerzetesközösség a 18.40-es konventmisében a menekültekért imádkozott. A következő imanap szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén lesz.

Nagyboldogasszony 2015

Gondolatok Nagyboldogasszony ünnepére - 2015.