Rendhagyó pannonhalmi borünnep Szent Orbán tiszteletére

Pannonhalmi Főapátság
(Apátsági Múzeum)

2015. május 23. (10:00) - 23. (18:00)

2015. május 23. szombat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pincészetünk négy éve minden esztendőben egy-egy keresztet emelt a dűlőiben a szent napján, amely eseményt tavaly nyílt nap és borvásár keretezett. Immár mindegyik ültetvényünkön keresztet tudva idén keresztállítás nélkül ugyan, de nem kisebb főhajtással a szent előtt rendezzük meg 2015. május 23. szombaton pincészeti nyílt napunkat és ünnepi programunkat, amelyre minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk. Tesszük mindezt egy igazán régi és igazán új, jobban mondva egy régi-új helyen: a Pannonhalmi Apátsági Múzeumnak otthont adó Apátsági Major Látogatóközpontban.

A 10.00 és 18.00 óra között zajló nyílt nap során a belépőjegy megvásárlásával minden látogató okostelefont kap a kezébe és megkezdődik a hűvös történelmi pinceágakban a séta, amelynek keretében ”visual guide” segítségével szerezhet ismereteket a szőlőtermesztés és borkészítés történetéről és összetett rendszeréről illetve a pannonhalmi bencések évezredes szőlő- és borkultúrájáról. A letétdíj ellenében átadott s visszaváltható kóstolópohárral a kézben szabad sétálókóstoló formájában juthatunk a pincerendszerben létesített kóstolóállomásokhoz, ahol az Apátsági Pincészet kollégái nyújtanak díjmentes kóstolót és persze információt az egyes tételekről.

A kivezető ágnál alkalmi borboltot és jó idő esetén működő borteraszt létesítünk, ahol kizárólag ezen a napon egységesen 15% kedvezmény érvényesítésével vásárolhatók a Pincészet borai elvitelre és fogyasztásra egyaránt, miközben az ugyanebben az udvarban található PAUSA Apátsági Kávéház borkorcsolyát és egytálételt, valamint jellegének megfelelően sütemény- és fagylaltkülönlegességeket illetve kávét kínál az ünnepre érkezőknek.

A nyílt nap izgalmas, érdekes és egyedi kísérőelemei közé tartozik a Fritz Joe virtuóz klarinétművész és Marosi Zoltán méltán híres tangóharmonikás alkotta duó, amely hol a vendégérkezésnél, hol pedig a pinceágak állomásainál vagy épp a belső udvarban szolgáltat kellemes dallamokat a kóstoláshoz, továbbá a ”Jazz-zenészekről” című portrékiállítás is, amely már a Pincészet által indított jazz-koncertsorozat, a Pannonhalmi Jazz-Nyár 2015-ös szezonjának előfutáraként szerepel ünnepi programunkban.

Letölthető program itt

Az esemény helyszíne /Pannonhalmi Főapátság/