Borecet

 

KÜLÖNLEGES ECETEK A PANNONHALMI FŐAPÁTSÁGBAN

Kutatások során a központi könyvtárban kerültek elő a XVI. századból fennmaradt dokumentumok, melyek tanúsítják, hogy az Apátság ősi gyakorlata volt, hogy gyógyászati és étkezési felhasználásra borecetet, illetve gyógyecetet készítettek saját borászatukhoz kapcsolódva.

A bencések változatos ételek közül válogathattak, melyeket a saját gyógynövény- kertjükben termesztett fűszernövényekkel ízesítettek (fokhagymát, vöröshagymát, petrezselymet, borsot, majorannát, sáfrányt, köménymagot, gyömbért, zsályát és levendulát használtak) és az ételek fontos tartozéka volt az ecet. Nem csak ételek ízesítésére, de a húsok pácolására, tartósítására is használták.

A Főapátság szerzeteseinek több évszázados bor és étkezési tapasztalata most sikeres, korszerű technológiával rendelkező óbudai ecetgyártó cég, a Buszesz Zrt. szakértelmével találkozott.

A biológia erjesztéssel készült ecet az egészséges táplálkozás fontos része. A borból előállított bencés ecet a biológiai erjesztés során megőrzi a gyümölcs fontos élettani alkotóelemeit, az aminosavokat, a B-vitaminokat és az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen mikroelemeket.

Az együttműködés eredménye 4 különleges borecet, melyek jelképezik a pannonhalmi bencés borecetek családjának megszületését.

AROMATICUS - Hétfűszeres vörösborecet

Összetevők: vörösborecet, borókabogyó kivonat, citromfű kivonat, zsálya kivonat, borsikafű kivonat, szerecsendió kivonat, borsmenta kivonat, szegfűszeg kivonat.

Ecetsav tartalom: 6% (6 g / 100 ml)

BALSAMUM - Balzsamecet

Összetevők: fehérborecet, szőlőmust sűrítmény (53 %), fügekivonat, mazsolakivonat, színezék (E 150 c)

Ecetsav tartalom: 6% (6g / 100 ml)

FLORIS - Fehérborecet levendulával

Összetevők: fehérborecet, levendula kivonat.

Ecetsav tartalom: 6% (6 g / 100 ml)

SALVIA - Fehérborecet zsályával

Összetevők: fehérborecet, zsálya kivonat.

Ecetsav tartalom: 6% (6 g / 100 ml)

 

 

Csatolás: