Iskola

iskola21

Iskolánk Magyarország legősibb tanulmányi műhelye. Egyidős a 996-ban alapított apátsággal. Az elmúlt hetven évben fiúgimnáziumként működik, ahol a diákok szinte kivétel nélkül a diákotthon lakói. Pannonhalmának éppen ebben rejlik a varázsa. A hat illetve négy évfolyamos osztályok olyan közösséggé válnak, amely életre szól. S közben otthonukká lesz az ország legősibb háza.

Az gimnázium honlapja: http://phbences.hu/.

 

Hogy mit kínálunk?

tíz nyelv, tizenhét sportág, tizenöt fakultáció, százegynéhány szakkör, ének- és zenekarok, moduláris hittan, egyházzenész szakképzés, néptánc, heti két mozi filmelemzéssel, koncertek, kirándulások, pénteki előadások, fafaragás, könyvkötészet, fazekasműhely, irányítástechnika, bibliaklub, ministrálás, egyházzene, királyválasztás, mikulásműsor, juniális, lelkigyakorlatok, csendesóra, lelkivezetés, főzőszakkör, fotókurzus, tánc-és színházkurzus, oklevélolvasás, négyszázezer kötetes könyvtár, tájfutás, diákmise, Flóris kupa, Márton-nap, tizenkét testvériskola, szerzetestanárok, kompetenciaalapú oktatás, farsang, öregdiák-szövetség, arborétum, idegenvezetői képzés, ornitológia, dj-prefektus, Táp, felzárkóztatás, tehetséggondozás, stílgyak, tetőtéri kiállítások.

Az iskola rövid bemutatkozása letölthető formátumban elérhető itt.

 

A pannonhalmi gimnázium és kollégium épületét 1939-ben kezdték építeni. Teleki Pál miniszterelnök és az akkori főapát, Kelemen Krizosztom "olasz" gimnáziumot szeretett volna itt indítani, amelyben nagy hangsúlyt kap az olasz nyelv és kultúra oktatása.

A kezdet kezdetén tízéves korukban kerültek ide a fiúk, egy osztályban huszonöten voltak, az iskolát pedig nyolcosztályosra tervezték. A magyar és a hazai bencés iskolák történetében teljesen új megoldásnak számított, hogy a gimnázium és a kollégium egybeépült. Az osztályközösség a diákotthonban is együtt maradt, egy hálóban lakott, az osztályfőnök pedig többnyire diákotthoni nevelő (prefektus) is volt.

A pannonhalmi iskolát 1948 júniusában államosították, a monostorral összekötő folyosókat lefalazták. Az iskola mint bencés gimnázium 1950-ben indulhatott újra és egyike volt annak a nyolc katolikus gimnáziumnak, amely a kommunizmus éveiben is fennmaradhatott Magyarországon.