Gasztro- és borünnep Szent Orbán tiszteletére

Pannonhalma, Mátyás király ut 1-3.
(Apátsági Múzeum és Galéria)

2017. május 27. (10:00) - 27. (17:00)

 

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk egy gyönyörű évjárat reményében. Az egyik legismertebb borünnepünk kötődik május 25-hez, Szent Orbán napjához. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje és a fagyok ekkor súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

Orbánt a szőlőművesek és a kádárok is védőszentjüknek tartották és nagyon sok szobor őrzi emlékét szőlőhegyeinken illetve jó néhány dűlő vagy hegyoldal is az ő nevét viseli, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. A szőlőhegyeken gyakran rendeztek körmenetet ezen a napon, ilyenkor a szent szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették és elsősorban a fagyok s az időjárás pusztítása ellen kérték az ő segítségét.

Tisztelegve a szent és hagyománya előtt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a PAUSA Apátsági Kávéház 2017. május 27. szombaton egésznapos gasztro- és borünnepet illetve kedvezményes borvásárt tart a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria területén, amelyre szeretettel fogad minden kedves érdeklődőt.

Részletes program itt

Az esemény helyszíne /Pannonhalma, Mátyás király ut 1-3./