Szent Vince ünnepe

Pannonhalmi Főapátság

2012. január 21. (13:30) - 21. (18:00)

A borosgazdák több évszázados tapasztalatán nyugszik a kijelentés, miszerint "ha megcsordul Vince, tele lesz a pince", azaz ha napsugár örvendeztet e napon, akkor bő termés várható. A szőlősgazdák tehát hosszú ideje Szent Vince napjának időjárásából jósolják az eljövendő szüret minőségét, miközben pincéről pincére

járnak, az új borokat kóstolják, a dűlőkben pedig Isten áldását kérik a tőkékre.

Pannonhalmán az Apátsági Pincészet munkatársainak maroknyi csapata első alkalommal tavaly egészült ki vendégekkel, hogy az újjáélesztett hagyományhoz híven a dűlőket járva a Szent János nap megáldott St. Martinus újborral hintse meg az ültetvények szőlőit. A látogatók támogatásának eredményességét az elmúlt évtized talán legszebb évjárata bizonyítja, amelynek 2012-es ismétléséhez január 21. szombaton újfent szívből várjuk a hozzánk csatlakozni vágyókat!

Érkezzen akár távolról vagy közelről, éhesen vagy szomjasan, gondoskodunk mindarról, ami elengedhetetlen e közösségi élmény örömteli megvalósulásához: pálinka- és pogácsakínálás, túravezetés a dűlőkbe, forraltborozás, közös zsoltáréneklés, ínycsiklandó vacsora a Viator Étteremben és szálláslehetőség is azok számára, akik e nap éjszakáját a monostor vendégházában, a Szent Jakab Házban szeretnék eltölteni.

Program

2012. január 21. szombat

 • 13.30 óráig:
  Érkezés a Viator Étterem és Borbár épületének mélygarázsába
 • 13.30 és 14.00 óra között:
  Pálinka- és friss pogácsa kínálása a Viator Étterem és Borbár teraszán
 • 14.00 órakor:
  Túrázás Veiland László, a Pannonhalmi Főapátság értékesítési és marketingigazgatójának vezetésével a Széldomb dűlőbe
 • 15.00 órakor:
  Érkezés a Széldomb dűlőbe, zsoltáréneklés és áldás Hortobágyi T. Cirill perjellel, tőkék szentelt újborral történő meghintése Liptai Zsolt borásszal, szőlőmetszés Drozdík Attila szőlésszel, majd forraltborozás
 • 16.00 órakor:
  Indulás vissza a Viator Étterem és Borbár épületébe
 • 17.00 órakor:
 • Érkezés a Viator Étterem és Borbár épületéhez

Árak

A programon történő részvétel bejelentkezéshez kötött, de minden kedves érdeklődő számára ingyenes!

A Viator Étterem és Borbár által kínált menü árait illetve a Szent Jakab Ház szállásdíjait az alábbiakban olvashatja.

Menü

A Viator Étterem és Borbár a túra résztvevőit és kísérőit szeretettel hívja egy kellemes vacsorára Szent Vince napján. Az étlapról történő szabad választás lehetősége mellett az ünnep alkalmából az Apátsági Pincészet boraival összeállított alábbi menüt ajánljuk az érdeklődők szíves figyelmébe:

 • Sertéslábcarpaccio majoránnás paprikasalátával
  Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2011
 • Zellerkrémleves dióolajjal és pirított rákkal
 • Vaddisznóragu étcsokoládéval és szalvétagombóccal
  Pannonhalmi Haustus vörös 2010
 • Sajttál
  Pannonhalmi Infusio 2009
 • Tonkababos fehércsokoládé-mousse ananászchutney-val
  Bencés Gyógynövénylikőr

Menü ára italokkal: 8.950,- Ft/fő, amely ár tartalmazza a fogásokhoz felszolgált 1-1 dl bort és 4 cl likőrt;

Menü ára italok nélkül: 6.650,- Ft/fő.

Elérhetőségek:

Szállás

A Pannonhalmi Főapátság 2010 őszén nyitotta meg a Cseider-völgyben felépült, a Viator Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Házat, amely helyben kínál kényelmes szállást a program résztvevői számára.

A szállásról összeállított rövid bemutatóanyagunkat ide kattintva töltheti le, a szállásdíjak tanulmányozásához pedig ugyancsak letölthető árlistánk áll rendelkezésre.

Elérhetőségek:

 • SZENT JAKAB HÁZ
  Cím: H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy
  Tel.: +36/96/570-252
  Mobil: +36/30/260-9920
  E-mail: szentjakabhaz@osb.hu

 

Jelentkezés

A programon történő részvétel regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik és legfeljebb 50 főt tudunk fogadni!

A jelentkezés határideje 2012. január 18. szerda!

Jelentkezni, továbbá a vacsorához a Viator Étterembe asztalt illetve a Szent Jakab Házba szállást foglalni az alábbi elérhetőségeken lehet:

 • PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET
  Cím: H-9090 Pannonhalma, Vár 1.
  Kontakt: Illés Tamás
  Tel.: +36/96/570-222
  Fax: +36/96/570-176
  Mobil: +36/30/742-7303
  E-mail: itx@osb.hu
  Web: www.apatsagipinceszet.hu

FONTOS!

 • A részvétel legfeljebb 50 fő részére lehetséges, ezért regisztrációhoz kötött, amely jelentkezési sorrendben történik!
 • A program keretében a csoport kb. 2,5-3 órát megszakítás nélkül tölt a szabad levegőn, ezért réteges és meleg öltözet kívánatos!
 • A túraútvonal szántóföldeken és szőlőültetvényeken vezet keresztül, ezért gyakorlott és megfelelő lábbelivel rendelkező gyaloglók jelentkezését feltételezi!
 • A Pincészet fenntartja a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a rendezvényt 2012. január 20. péntek este 20.00 óráig lemondja, ezért kérjük a jelentkezőket, hogy a regisztráció során elektronikus levelezési címet és mobiltelefonszámot megadni szíveskedjenek!

Szent Vince ünnepe a Pannonhalmi Borvidék további pincészeteinél

A Pannonhalmi Főapátságban minden év december 27-én megtartott Szent János napi boráldás után Szent Vince szőlővédőszentünk ünnepe az a hagyomány, amelyet borvidéki szinten is szeretnénk feleleveníteni és erősíteni. 2012-ben a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mellett a Pannonhalmi Borvidék két további borászata, a győrújbaráti Deé Családi Pincészet és a pázmándfalui Huszár Pincészet is programot hirdetett, amely ide kattintva tekinthető meg illetve tölthető le.

 

Friss levegő, csodálatos környezet, építő testmozgás, finom ételek, barátságos szállás, közösségi kohézió, de mindenekelőtt hagyományaink őszinte tisztelete…

Mindenkit nagy szeretettel várunk Szent Vince ünnepére!

Illés Tamás
marketing- és kereskedelmi vezető

Az esemény helyszíne /Pannonhalmi Főapátság/