Ősgyümölcsös-avatás

Pannonhalmi Főapátság, Hospodár-kert

Levéltári és könyvtári adatok is bizonyítják, hogy a Pannonhalmi Főapátság hajdanvolt birtokain nagy mennyiségben termesztettek különféle gyümölcsöket. A kisebb – nagyobb gyümölcsösök mellett a birtokközpontokban, utak szélein is ültettek olyan gyümölcsfákat, melyek az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a sokorói táj környezeti és természeti adottságaihoz. Az államosításokat követően a régi gazdálkodási rendszer szinte teljesen elpusztult, a piacgazdaság előretörésével pedig a régi tájfajtákat nemzetközi gyümölcsfajok váltották fel.

A mostani program során a Főapátság munkatársai felkeresték a régi gyümölcsösöket és birtokközpontokat, hogy az ott még megmaradt, esetenként 100-150 évnél is idősebb gyümölcsfákról oltóvesszőket szedjenek, illetve felmérjék a térség tájfajtáinak mennyiségét és minőségét.

A Főapátság közvetlen szomszédságában helyezkedik el az ún. Hospodár kert, amelyben az egykori szőlőparcellák helyén immáron közel másfél évszázada gyümölcsös található. A régi gyümölcsös fáit felmértük, ahol szükséges volt, kezeltük. Ez az ősgyümölcsös jelenti az alapját annak a kertnek, melyben a vad alanyra oltott vesszőket is elültetjük. A térség régi gyümölcsfajtáinak gyűjteménye nem pusztán génmegőrzési célokat szolgál: a rendkívül változatos gyümölcstermés a Főapátság konyhájának alapanyagául is szolgál a jövőben.

Az ősgyümölcsös avató rendezvény keretében lehetőség nyílik a régi tájfajták megismerésére, az ide érkező vendégek a gyakorlatban is kipróbálhatják a fa oltás és metszés praktikáit, valamint meghallgathatják Heinczinger Mika és barátai „Égigézők” című lemezbemutató koncertjét, melynek jó idő esetén a gyümölcsös közepén található szabadtéri színpad ad majd otthont.

 

PROGRAM

10:00 Faoltó és -metsző bemutató, faültetés
11:00 Heinczinger Mika: Égigéző – lemezbemutató koncert

2018. április 14. (10:00) - 14. (12:00)

 

PROGRAM

10:00 Faoltó és -metsző bemutató, faültetés
11:00 Heinczinger Mika: Égigéző – lemezbemutató koncert

"Ég-idézők: mint a tócsa-szemen megcsillanó napsugár. Égig érők: akár köd-ülte hajnalokon a fák koronája, a hegyek karéja. Ég-ígérők: mint a jól eltalált verssorok, mint a szerelmek. És mint a tücskök, énekesmadarak, virrasztó remeték: ébren őrködők. Őrködnek a világ felett, ezek az apró semmiségek. Visszhangjukat hallani a szélzúgásból, fűzizegésből, tűz-ropogásból. Épp a hangokon túlról. És talán ezekből a dalokból is: amelyek azért és úgy születtek, hogy megragadják ezt a mindenütt motozó, pislákoló, dolgok és arcok mélyén rejtőző semmiséget. Hiszen ég-igéző minden fölfelé forduló tekintet, kinyújtott kéz, felszálló sóhaj. Megigézik, megidézik, megragadják és megőrzik az eget. " /Nacsinák Gergely András/

A koncerten közreműködnek: Vedres Csaba, Pusztai Gábor, Heigl László, Takács Eszter, Heinczinger Flóra, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Tolcsvay Béla és Nacsinák Gergely András.

HELYSZÍN Hospodár-kert

 

 

Az esemény helyszíne /Pannonhalmi Főapátság, Hospodár-kert/